Норвегия възнамерява да национализира по-голямата част от газопроводната си мрежа,

...
Норвегия възнамерява да национализира по-голямата част от газопроводната си мрежа,
Коментари Харесай

Норвегия национализира газопроводната си мрежа

Норвегия има намерение да национализира по-голямата част от газопроводната си мрежа, откакто доста от съществуващите концесии изтекат през 2028 г. Това заяви Министерството на петрола и енергетиката на страната, представено от " Ройтерс ".

Целта е засилване на контрола върху основната инфраструктура. Норвегия се трансформира в най-големия снабдител на газ в Европа след спада на съветските газови потоци, които Москва осигуряваше посредством мрежа от газопроводи с дължина към 9 000 км.

От ведомството показват, че ще изпратят писмо до лицензополучателите, с цел да ги уведомят, че  " страната има за цел да се възползва от правото на репатриране в края на лицензионния интервал ".

Държавата желае цялостна благосъстоятелност върху централните елементи на норвежката газопреносна система, означават от министерството, без да показват аргументи за това искане.

Норвегия играе дейна роля в своята икономика и е най-големият притежател на най-голямата банка в страната - DNB, телекомуникационния оператор Telenor, петролната компания Equinor (EQNR.OL) и редица други водещи бизнес организации.

Мрежата от газопроводи е благосъстоятелност на Gassled - сдружение, основано през 2003 година от петролните компании, които по това време добиват газ в морските води на Норвегия. Изграждането ѝ коства милиарди долари.

Един от съсобствениците на Gassled призна, че е " сюрпризиран " от този ход.

" Норвежката петролна политика построява своята основа върху комбинираната благосъстоятелност от частни компании и страната и до момента това е работило добре. Ще работим с държавното управление, с цел да намерим положително решение за прехвърлянето на собствеността ", съобщи Курт Георгсен, основен изпълнителен шеф на Silex Gas, напълно притежавана от немския осигурител Allianz.

Скандинавската страна към този момент има 46,7% от Gassled посредством държавната компания Petoro, а други 5% са благосъстоятелност на Equinor. От министерството обаче показват, че внякои случаи може да се наложи държавното управление да компенсира други акционери.

Gassled има преработвателните фабрики Kaarstoe и Kollsnes, както и по-голямата част от тръбопроводите, по които се доставя норвежки газ за Европейски Съюз и Англия. Все още не е ясно кои елементи от мрежата ще станат държавна благосъстоятелност

С течение на времето петролните компании в страната понижиха или продадоха напълно своите дялове, като постоянно те се оказваха в ръцете на капиталови фондове. Някои от притежателите на Gassled, да вземем за пример, са основаният в Швейцария управител на активи Partners Group, Allianz и частната капиталова компания HitecVision. Техническият оператор на инфраструктурата е Gassco, като той ще остане подобен и при новия режим.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР