Норвегия е лидер по електромобили на глава от населението и

...
Норвегия е лидер по електромобили на глава от населението и
Коментари Харесай

Норвегия страда от недостиг на зарядни станции за електромобили

Норвегия е водач по електрически автомобили на глава от популацията и това не е инцидентно - към 98% от силата в страната се създава от водни електроцентрали. Скандинавците обаче се сблъскаха със сериозен проблем – няма задоволително зарядни станции за транспортните средства на ток.

За да подтикват на електрически коли, локалните управляващи оферират съществени обезщетения на всеки, който се откаже от автомобил с мотор с вътрешно горене. Собственикът на електрически автомобил освен го купува на преференциална цена, само че не заплаща годишен налог, има право на гратис паркиране, както и на напредване в особено платно на пътя. Всичко това докара до взрив на продажбите в този клас, написа Actualno.com.

Ежегодно към 35% от закупените нови коли в Норвегия са на ток. В Осло те доближават даже 40%. Към момента в столицата са регистрирани 50 000 чисти електрическия автомобил и 35 000 хибрида, които могат да се зареждат. По данни на градската администрация на целия този авто парк се падат към 1300 публични зарядни станции, които са извънредно незадоволителни.

Затова и съюзът на автомобилистите в Норвегия бе заставен да приключи приемането на нови членове, в случай че те считат да си купят електрически автомобил, който не могат да зареждат в дома си. Според формалната информация, всички зарядни станции в града (повечето от тях са вградени в улични стълбове) към този момент са заети и на тях даже се образуват опашки. Проблемът се задълбочава и от обстоятелството, че електрическите автомобили се зареждат по-бавно от общоприетите коли.

„ Правим всичко допустимо, като годишно броя зарядна станции се увелича с 26%, само че цифрата електрически коли пораства много по-бързо и просто не можем да смогнем на огромния интерес”, разяснява един от членовете на градската администрация в Осло – Щюр Портвик.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР