Ерата на двигателите за пробег милион километри приключи и е

...
Ерата на двигателите за пробег милион километри приключи и е
Коментари Харесай

Топ 6 на най-надеждните бензинови и дизелови двигатели в света

Ерата на моторите за пробег милион километри завърши и е извънредно време да се примирим с това. Все още обаче има доста автомобилни мотори в употреба, които не престават да изкарват идващите 100 хиляди без никакви проблеми.

Критерии за благонадежден мотор

Строго видяно, надеждността на всеки захранващ блок се дефинира в завода. Всеки модел, пуснат в серия, има подобен период на употреба преди главен ремонт. Понякога е намерено посочено в управлението за ремонт, от време на време непретенциозно се появява единствено във вътрешни механически бюлетини за сервизи. Трябва да се разбере, че километрите, посочени на хартия, са доста случайни и зависят от десетки фактори, които постоянно са сложни за прогнозиране.

Няма да отхвърляме, че заложеният от производителя експлоатационен живот на старите мотори в действителност е доста (понякога няколко пъти) по-висок от актуалните. Въпреки това, тълкуването на признаците и трезвата оценка на положението на колата играят голяма роля.

Обем на мотора. Колкото по-голям е той, толкоз по-малко е междинното натоварване на частите на коляновия механизъм.

Наличие на турбокомпресор. Аксиома е, че турбо моторите са приблизително по-натоварени (следователно по-малко ресурсоефективни).

Материали за произвеждане. Класическият чугун е по-малко предразположен на термична и уморна дисторция от актуалните леки алуминиеви сплави.

Генерален дизайн. Тук се ползва главният принцип на механиката: колкото по-малко елементи, толкоз по-голямо е междинното време сред отводите. Елементи като фазови превключватели, комплицирана система за непосредствено впръскване, турбокомпресор, променлива дължина на абсорбция и обилие от датчици (всички нагоре са общи атрибути на актуалните силови агрегати) явно понижават живота на мотора, даже на доктрина.

Но има някои относително съвременни мотори, които, макар че не са спечелили славата на " милионерите " от 70-80-те, също са се потвърдили доста добре в употреба. Ето една подборка на Autonews за трите най-надеждни силови автомобилни елементи измежду дизеловите и бензиновите леки коли.
 Снимка 379653
Източник:

Най-надеждните 3 дизелови мотори:

1. Mercedes 3.0 CDI (OM642)

Обем (л.) и архитектура на цилиндровия блок: 3.0,V6

Мощност, к.с.: 184-265

Години на произвеждане: 2005-2014 година

V-образният шестак с алуминиев блок и бутала има инжекционна система Common Rail и охладител за рециркулация на отработените газове EGR. Забележителна характерност на OM642 е самопочистването на филтъра за твърди частици благодарение на личните средства на контролния блок. Това икономисва на притежателя нуждата от от време на време прибавяне на урея, както при някои изключително напреднали дизелови мотори. OM642 е най-модерният мотор в днешната селекция и сигурно не прословутия мотор за милиони километри от една отминала ера. И въпреки всичко, съдейки по статистиката и прегледите, в него участват останките от " предходния разкош " на именитата надеждност на старите дизелови мотори на Mercedes.

2. VW 1.9 TDI (AFN, 1Z, AAZ, AHU)

Обем (л.) и архитектура на цилиндровия блок: 1.9 R4

Мощност, к.с.: 75-110

Години на произвеждане: 1991-2010 година

Единственото едва място в общата процедура на работа на този мотор е ангренажният ремък. Препоръчва се да се сменя на всеки 60 хиляди км, а пропуща на притежателя постоянно води до най-тежки последствия. Като цяло този мотор е структурно елементарен, не е претрупан и вследствие на това е доста скромен. Системата за зареждане се основава на разпределителна инжекционна помпа и механични инжектори, което също дава преимуществото на не прекомерно висока селективност в качеството на горивото.

3. BMW 2.5d / 3.0d (M57)

Обем (л.) и архитектура на цилиндровия блок: 2.5-3.0 R6

Мощност, к.с.: 163-286

Години на произвеждане: 1998-2013 година

Баварският " ем петдесет и седми " е седемкратен притежател на разнообразни награди " Двигател на годината ". По време на индустриалния интервал имаше две модификации: 2,5 и 3 литра. Вкоренен в по-старите мотори, M57 обаче до края на виталния си цикъл закупи всички съвременни атрибути: променлива геометрия на турбината, фазови превключватели, впръскване Common Rail и EGR. Много забележителна характерност на елемента е верижното задвижване на синхронизацията, което е публично проектирано за целия експлоатационен живот на мотора.


 Снимка 218166
Източник:

Най-надеждните 3 бензинови мотори:

1.  Toyota 2.5 / 3.0 (1JZ-GE / 2JZ-GE)

Обем (л.) и архитектура на цилиндровия блок: 2.5-3.0 R6

Мощност, к.с.: 180-280

Години на произвеждане: 1990-2007

Само водач, който е доста откъснат от автомобилната тематика, не е чувал за Toyota JZ. Линията от редови шестаци, създавана в продължение на 17 години, е измежду безсмъртните мотори за милиони километри. С доста добра характерна мощ даже на първите версии с естествено пълнене (180 к.с.), тези елементи имаха отличен експлоатационен живот, ехото от което им разрешава да бъдат към момента в употреба. А версиите с турбокомпресор с повишен размер от 3 литра с минимална конфигурация разрешиха да се произведат 350-400 конски сили без сериозно увреждане на ресурса.

2. Renault 1.4-1.6 (K7J/K7M)

Обем (л.) и архитектура на цилиндровия блок: 1.4-1.6 R4

Мощност, к.с.: 75-98

Години на произвеждане: 1995 - досега

Една от най-дълголетните индустриални линии и в това време непрекъснат водач по надеждност измежду " националните " мотори. Най-простият дизайн датира от " античните " разработки на Renault от средата на предишния век. Липсата даже на минимални модерни " чипове ", като се изключи може би впръскване на гориво (няма даже хидравлични компенсатори), дефинира безспорната непридирчивост и голям запас. Недостатъкът е нуждата от непрекъснато наблюдаване на хлабините на клапаните, промяна на зъбния ремък на всеки 60 хиляди и привикване с " непоносимия " висок разход на гориво.

3. SAAB 2.0 (B204)

Обем (л.) и архитектура на цилиндровия блок: 2.0 R4

Мощност, к.с.: 130-205

Години на произвеждане: 1994 - 2001г

Не всеки авто запалянко през днешния ден познава шведската марка SAAB. Това през 80-90-те години не му попречи да се конкурира сполучливо с такива чудовища като Mercedes, BMW, Audi и Volvo. Линията от двулитрови мотори с атмосферно пълнене и турбокомпресор от серията B204 елементарно надвишава марката от половин милион километра, има голяма граница на сигурност и към момента се радва на прочут интерес от страна на тунери и фанатици. В същото време моторът е доста елементарен като дизайн, скромен в употреба и извънредно устойчив.
 Снимка 319390
Източник:

Защо постоянно ще има разногласия за надеждността на старите мотори

Причината за яростните борби в интернет за " безконечните " мотори има два корена: изключителната неизясненост на критериите за оценка и постоянно цялостното отвращение да се признаят същинските аргументи за притежаването на остарял автомобил.

Първо, голямото болшинство от апологетите на остарялата школа, твърдейки съперниците си във " вечността " на своя мотор, разчитат единствено на обстоятелството, че по време на целия цикъл в никакъв случай не са имали потребност да създадат главен ремонт. В същото време те непретенциозно мълчат за такива " дребни неща " като седмично допълнение на масло, годишна замяна на запалителни свещи, насъбрани с въглерод, и 15 литра разход на бензин по автомагистралата. И защото колата към момента някак си се движи, това значи, че моторът е извънредно благонадежден. Въпреки че в действителност, в случай че извършите измервания на всички възможни отклонения и стандарти, предоставени от завода, подобен мотор към този момент е на към 15 години, време е да го изпратите или за цялостен ремонт, или за скрап.

Вторият миг визира същинските аргументи за владение на остарели коли, които съвсем постоянно се оправдават с безапелационната надеждност на старите мотори. Но колкото и да спорят обществено притежателите на остарели коли, въпросът за замяната на " безконечното остаряло " с " модерното за еднократна приложимост " в 99% от случаите е само във финансовата повърхност. Веднага щом почитател на всичко надеждно получи опцията да замени 25-годишен модел с " нерушим мотор " за " съвременна пластмасова количка ", той го прави на драго сърце.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР