Номинираният за здравен министър Кирил Ананиев © Георги Кожухаров Още

...
Номинираният за здравен министър Кирил Ананиев © Георги Кожухаров Още
Коментари Харесай

Вечерни новини: Финансист вероятно ще е новият здравен министър, а близо 330 хил. българи не учат и не работят

Номинираният за здравен министър Кирил Ананиев

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Може ли финансист да промени опазването на здравето

Номинираният за поста Кирил Ананиев може да управлява финансите, само че за същинска смяна му трябват хрумвания и мощен екип
6 ное 2017
Изследване: Близо 330 хиляди българи не учат и не работят

Три четвърти от тях са без претовареност от година, а съвсем половината даже не търсят, като настояват, че няма подобаваща за тях
6 ное 2017
В Бон стартира първата конференция за климата на Организация на обединените нации при президента Тръмп

Целта на събитието е да бъдат изяснени рамките, които ще създадат съглашението напълно оперативно
6 ное 2017
Кирил Ананиев е евентуалният предстоящ здравен министър

Кандидатурата на зам. финансовия министър е утвърдена от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", само че ще бъде оповестена от Бойко Борисов в петък
6 ное 2017
Paradise Papers разкриват скритото благосъстояние на международния хайлайф

Документи на офшорна правна компания демонстрират финансовата активност на членове на кабинета на Тръмп, английската кралица и мултинационални компании
6 ное 2017 Paradise Papers бе основното име, преобладаващо новините в понеделник. Изтекли документи на офшорна правна компания демонстрират финансовата активност в данъчни убежища на членове на кабинета на Тръмп, английската кралица и мултинационални компании и така нататък
В България главната вест - също " изтекла ", доколкото ръководещите отхвърлят да я потвърдят публично преди петък, е че зам-министърът на финансите Кирил Аниев ще поеме овакантеното здравно министерство.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Кирил Ананиев е евентуалният предстоящ здравен министър

Финансист, а не доктор се чака да бъде идващият министър на опазването на здравето. Това ще е Кирил Ананиев, създател на бюджетите на България през последните 20 години в качеството му на зам.-министър на финансите, сочат източници на " Капитал ". Кандидатурата му в понеделник е била утвърдена на съвещание на политическите сътрудници в ръководството, само че ще бъде оповестена публично в петък.

Поставянето на финансист на поста от една страна е разумно, защото средствата в опазването на здравето в никакъв случай не са плод на ясни калкулации и сметки, а на това какъв брой средства е решило да отдели финансовото министерство за съответната година. В случая Ананиев ще управлява бюджет от към 4.4 млрд.лв. От друга страна слагането на финансист на поста е и знак, че здравният бранш няма да бъде реформиран, а по-скоро ще бъде следен до каква степен дейно харчи средствата си.

Близо 330 хиляди българи не учат и не работят, а половината и не търсят претовареност

Докато стопанската система пораства и от ден на ден браншове изпитват изострен дефицит на чиновници, близо 10% от трудоспособните хора в страната не се включат на пазара на труда, като аргументите за това наподобява са колкото свързани с нрав и липса на персонална мотивация, толкоз и с ненефективността на държавните политики и на съответен държавен медиатор за търсене на работа в лицето на Бюрото по труда. Тази картина се затвърждава за следващ път, този път от проучване на " Тренд " по поръчка на Фондация " Фридрих Еберт ".

Данните сочат, че към 330 хиляди души в трудоспособна възраст са демотивирани - те не учат, не работят и не са регистрирани в бюрата по труда. Над 80% от тях са без работа повече от една година, а близо половината от всички не търсят благоприятни условия, защото настояват, че " няма работа за тях ", а заплатата е главен мотиватор за смяна.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Изтекли документи с кодово име Paradise Papers разкриват скритото благосъстояние на международния хайлайф

Изтекли документи, наречени Paradise Papers, разкриват по какъв начин международни водачи, бизнес империи и известни фигури в политиката, развлекателната промишленост и спорта са трансферирали благосъстоянието си в секрети данъчни убежища. Данните в следствието идват от две компании, предлагащи офшорни услуги, и демонстрират по какъв начин корпорации и частни лица могат да употребяват комплицирани схеми, с цел да защитят законно от облагане приходите от своите активи. До тук документите осветляват финансовата активност на членове на кабинета на Тръмп, английската кралица и мултинационални компании, само че евентуално ще последват и доста други.

Paradise Papers ще окажат спомагателен напън върху международните водачи, които дават обещание да лимитират методите за отбягване на налози. Водещи икономисти се сплотяват към мнението, че данъчните убежища са измежду главните мотори на покачването на световното неравноправие.

В Бон стартира конференцията за климата на Организация на обединените нации

Конференцията за климата на Организация на обединените нации стартира в понеделник в Бон и ще продължи до 17 ноември, като главната й цел е да бъде направен съответен проект за осъществяването на Парижкото съглашение от 2015 година След решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от съглашението в центъра на събитието ще бъде представителят на втората най-голяма стопанска система в света - Китай, която от тази година стартира дейности по ограничение на индустриалното замърсяване.

Парижкото съглашение е първата в действителност световна договорка за справяне с изменението на климата, само че националните дейности би трябвало да бъдат доста заздравени, с цел да се реализиран задачите. Експертите предизвестяват, че климатичните промени - от горещи талази до наводнения, освен са към този момент факт, само че без внезапни съкращения на световните въглеродни излъчвания можем да чакаме " тежки, необятно публикувани и необратими въздействия " за милиарди хора.

Междувременно в понеделник Световната метеорологична организация заяви, че тази година най-вероятно ще бъде в топ 3 на най-топлите години, откогато се води статистика.

Какви благоприятни условия за бизнес с Канада се отварят със CETA

Възможностите за бизнес с Канада след влизане в действие на съглашението СЕТА ще бъдат показани на българо-канадски бизнес конгрес, който ще се организира във вторник в " Гранд хотел София " под надпис " Защо Канада? " Страната е на 11 място измежду комерсиалните сътрудници на България отвън Европейски Съюз като годишният експорт от България за северноамериканската страна е за 82 млн. евро.

Очаква се Путин и Тръмп да се срещнат във Виетнам тази седмица

Руският президент Владимир Путин и американският държавен глава Доналд Тръмп евентуално ще се срещнат тази седмица в коридорите на конгрес във Виетнам. В петък Кремъл удостовери, че се водят договаряния за среща по време срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие, която е сред 8 и 10 ноември в Дананг. Тръмп също удостовери това пред " Фокс нюз ". " Може да се срещнем с Путин. И дублирам – Путин е доста значим, тъй като може да ни помогне със Северна Корея. Със Сирия. Трябва да приказваме и за Украйна. "

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Григор Димитров към този момент е шести в света , което е най-силното негово достижение, а и на български мъжки тенисист. Освен мощната му игра, за предната позиция оказват помощ и травмите на Джокович и Мъри.

" Пощальонът " (The Good Postman) на българския режисьор Тонислав Христов е измежду шестте кино лентата, номинирани за Европейска кино премия в категорията за писмено кино. Преди седмица стана ясно, че българско-белгийската копродукция " Белгийският крал " ще се състезава за най-хубава комедия. Така дружно с номинацията за дебют за " Безбог " на Ралица Петрова заглавията с българско присъединяване тази година са три.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Нови 16 станции за бързо зареждане на електрически автомобили ще бъдат конфигурирани в края на март в мрежата бензиностанции на Shell на съществени пътища и автомагистрали в страната, планува съглашение сред компанията и платформата Eldrive, като първите две към този момент работят от началото на ноември в обекти на Shell във Велико Търново и Любимец. Това е поредна стъпка за по-активно потребление на електрическите коли в България. Макар и броят им към момента да е доста дребен, с подобряването на инфраструктурата за този тип превоз той ще става и все по-предпочитан като чиста и дълготрайно по-евтина опция на стандартния превоз.

НОВИНА БЕЗ КОМЕНТАР

Прокуратурата стартира инспекция на каруците в София

Ден откакто беше освободена от следствията за корупция по високите етажи, Софийска градска прокуратура (СГП) е почнала инспекция на каруците в София. За задачата е била подредено на чиновници от Столична дирекция на вътрешните работи да правят неочаквани инспекции, при които да ревизират дали каруцарите не нарушават разпоредбите за придвижване по пътищата, закона за отбрана на животните и ветеринарните условия. На чиновниците от Столична дирекция на вътрешните работи е указано по-конкретно да ревизират дали каруците имат светлини, дали са оборудвани с торбички за скотски боклуци и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР