Номинираният за министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски се надява

...
Номинираният за министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски се надява
Коментари Харесай

Какво очаква Скопие от визитата на Петков: Кандидат-премиерът

Номинираният за министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски се надява да построи съответни и другарски връзки с българския министър председател Кирил Петков. Това стана ясно от негово изявление пред Македонската осведомително организация.         

По време на първото посещаване на Петков в Скопие, планувано за 18 януари, Ковачевски чака да положат основите за по-нататъшни диалози и форми на съдействие и прогрес, само че и обсег на деяние отвън строго историческите рамки и избрания, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Ковачевски споделя, че в целия развой няма да отстъпи от правото на самоопределяне и от личната еднаквост и език, което е неотменимо право на всеки народ. " Затова в договарянията не можем да вършим отстъпки, че сме македонци от Република Северна Македония, които приказват македонски език и имаме лична еднаквост ", заявява министър председателят. 

" Формирането на нови държавни управления у нас и в България дава нов късмет и вяра в диалозите, които водим с нашия комшия. Вече положихме основите за договарянията, които ни дават картина до каква степен са стигнали договарянията и по какъв начин би трябвало да продължим. Вярвам, че извадихме поучения от диалозите досега, а предишният опит ще ни помогне да бъдем по-подготвени и по-добри в договарянията. С новия министър председател Петков чакам, че ще изградим правилни и другарски връзки, а риториката сред двете страни ще бъде на високо равнище. Това е причина за прогрес. Сближаването и съдействието сред двете страни във всички области на живота е значима причина за унищожаване на подозренията и заблудите. Готов съм да отворя нова страница в връзките с България и да изградим откровено другарство и по-добро бъдеще за двете страни. Гласът на омразата би трябвало да затихне. Имаме действително повече прилики, в сравнение с разлики като страни и би трябвало да се концентрираме върху общия интерес. Само с подобен метод ще ни запомнят като водачи, преодолели балканските спорове с европейски метод. Чрез политика на взаимно почитание, създаване на бъдеще, съдействие и взаимни отстъпки ", безапелационен е Ковачевски.

" При първото посещаване на премиера Петков в Скопие чакам да определим основите за бъдещите диалози и формите на съдействие и прогрес, само че и обсега на деяние отвън строго историческите рамки и избрания. Живеем в 21 век в Европа и това ни задължава като прилежащи страни към взаимно почитание, партньорство и създаване на другарство. Имаме голям капацитет за развиване на съответно съдействие в доста области: стопанска система, инфраструктура, туризъм, обучение и просвета, подкрепяне на европейската интеграция и доближаване на нашите нации и жители. Този капацитет би трябвало да превърнем в работни задания и провокации пред двете държавни управления, фирмите в двете страни, двете общества и всички значими участници в тях. Възнамеряваме да влезем всъщност в този развой, с цел да има резултат и да докара до разумно доближаване на позициите и даже да стигнем до точка, в която България ще бъде най-големият покровител на нашата европейска интеграция. Постигнахме това с Гърция и съм сигурен, че с благосклонност и доста работа ще по реализираме и с България ", показва оптимизъм той.

Изявленията на Ковачевски идват часове преди съвещанието на съвета за национална сигурност, призован в понеделник от президента Румен Радев, с цел да разисква връзките със Северна Македония и българското несъгласие за началото на договарянията й за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР