Номинираният за литературния Оскар - наградата Букър, наш световно известен

...
Номинираният за литературния Оскар - наградата Букър, наш световно известен
Коментари Харесай

Георги Господинов отбеляза деня на Светите братя Кирил и Методий с откъс от "Времеубежище"

Номинираният за литературния Оскар - премията " Букър ", наш международно прочут публицист Георги Господинов означи деня, в който отдаваме респект на Светите братя Кирил и Методий, с откъс от своя разказ " Времеубежище ":

И отново...

Честит празник на Свети свети Кирил и Методий, който е ден и на библиотеките. Някои от най-хубавите си дни и месеци прекарах там, в четвърта читалня на Народната, в тази на Гълъбарника или в огромната зала на Нюйоркската социална. Всяка от тях е била времеубежище.

...И още веднъж при рафтовете с книги, да се убедя, че светът е подвързан и спретнат. Ето я Първата международна, завършила в дванайсетте идентични червени тома на някаква енциклопедия. Ето я Студената война, вечно заровена сред кориците на три огромни тома, сиви. Нито Испанската гражданска е страшна към този момент (спи на горния стелаж) нито Втората международна, за нея стелажите са два. Всичко, рано или късно, се трансформира в книги, както споделяше Маларме в обичания на Борхес откъс. Което, като се замислиш, не е чак толкоз неприятен излаз.

из Времеубежище
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР