Номинираният за президент на ОАЕ за COP28 на ООН предлага пълна защита на нацията, която е домакин на разговори за климата

...
Номинираният президент на ОАЕ за предстоящата климатична конференция COP28 на
Коментари Харесай

Номинираният президент на ОАЕ за предстоящата климатична конференция COP28 на ООН предложи пълна - гърлена защита на своята нация, домакин на преговорите

От ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 30 септември 2023 г., 3:23 ч.

ДУБАЙ, Обединени арабски емирства -- Президентът на емирствата- назначен за предстоящата климатична конференция COP28 на ООН предложи пълна защита в събота на своята нация, домакин на преговорите, отхвърляйки онези, които „просто атакуват, без да знаят нищо, без да знаят кои сме ние.“

Климатичните активисти остро разкритикуваха назначаването на Султан ал-Джабер за номиниран за президент на преговорите, тъй като той служи като главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co., която се стреми да увеличи производството си на въглеродни емисии суров нефт и природен газ.

Пред тиха тълпа от родния град и отзивчив модератор, след като присъства на Общото събрание на ООН, ал-Джабер посочи своята 20-годишна работа по възобновяема енергия като знак, че той и Емирствата представляват най-добрия шанс за постигане на консенсус за справяне с изменението на климата в световен мащаб.

„Само светът, независимо по каква причина, ни гледа като на петролна и газова нация“, каза той. „Преминахме отвъд петрола и газа преди 20 години. Прегърнахме енергийния преход преди 20 години.“

Той добави: „Ние не ставаме страстни, идеологически или толкова емоционални. Ние сме бизнес ориентирани. Ние сме ориентирани към резултатите.”

Ал-Джабер, 50-годишен дългогодишен пратеник по климата, е доверен довереник на лидера на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Той стои зад десетки милиарди долари, похарчени или обещани за възобновяема енергия във федерацията на седемте шейхства на Арабския полуостров, но също така ръководи петролна компания, която изпомпва около 4 милиона барела суров петрол на ден и се надява да разшири до 5 милиона дневно.

Обръщайки се към зависимостта на света от суровия петрол, Ал-Джабер отправи предизвикателство към публиката, която го слушаше в удивителния Музей на бъдещето в Дубай: Кажете му как да незабавно спрете използването на всички изкопаеми горива.

„Някои популяризират факта, че можем просто да изключим света от настоящата енергийна система и с едно натискане на превключвателя можем просто да инициираме нова енергия система“, каза той. „Това не работи. Няма да работи. … Така че трябва да изтрезнеем и да бъдем по-реалистични и по-практични.“

Но фактът, че Ал-Джабер многократно защитава себе си и страната от критиките на активистите, е невероятно показателен в Емирствата, автократична нация, която макар и ключов бизнес на САЩ и военният съюзник все още строго контролира речта, забранява политическите партии и криминализира работническите стачки.

Тъй като профилът на Обединените арабски емирства и в частност на Дубай нарасна през последните десетилетия, също така се увеличиха и неговите амбиции в чужбина, привличайки все по-голямо внимание на участието му в Саудитска Арабия. води война в Йемен и действия в подкрепа на колеги автократи след Арабската пролет от 2011 г.

Ал-Джабер описа нацията си като имаща „политическа воля“ лидерство, за да продължи напред.

Неговият колега на сцената, Шампионът на ООН за изменението на климата от ОАЕ на високо ниво Разан ал-Мубарак, също се опита да нарече отричането на изменението на климата „мъртво“. Но неотдавнашен републикански президентски дебат в САЩ показа, че кандидатите категорично отхвърлят идеята, че хората причиняват изменението на климата, като други десни политици по света се отнасят с подобно пренебрежение.

Едно важна цел на COP ще бъде гарантирането, че глобалното обещание да се опитаме да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) в сравнение с прединдустриалните времена ще стане реалност, каза ал Джабер. Учените казват, че за да се постигне тази цел, емисиите трябва да бъдат намалени наполовина до 2030 г. и да достигнат нетната нула до средата на века, което означава, че всички емисии са или намалени, или отменени по някакъв начин - поставяйки невероятно предизвикателство преди преговорите за служители на ОАЕ като ал Джабер, ръководещ преговорите.

„Дойде време да поемем тази отговорност, но имаме нужда светът да разбере“, каза той.“ Искаме всички тези съмишленици да се активизират, да подобрят играта си, да се ангажират, да бъдат по-отговорчиви, по-наклонени напред, вместо просто да седят, да сочат пръсти и да стрелят.”

Всяка година страната, която е домакин на преговорите на ООН, известна като Конференцията на страните — откъдето COP получава името си — номинира човек, който да председателства разговорите. Обикновено е домакин изберете ветеран дипломат, тъй като преговорите могат да бъдат трудни за насочване между конкуриращи се нации и техните интереси.

Позицията на номинирания като „президент на COP“ се потвърждава от делегатите на начало на преговорите, обикновено без възражения. Въпреки това, гневът на активистите относно избора на ал-Джабер може да доведе до бурно начало на преговорите.

Ал-Джабер описа усилията за достигане до нации, активисти и индустрия преди COP28 като „безпрецедентни“. Забележките му обаче подчертаха това, което вероятно е нарастващо раздразнение от критиката.

„Ние просто се ангажирахме, изслушахме и не оставихме камък необърнат“, каза той , преди да добави, че някои „избраха много рано просто да тръгнат в атака, без да знаят нищо, без да знаят кои сме, без да знаят кой съм аз, без да знаем какво предлагаме на масата.“

COP28 ще се проведе в Expo City в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР