Nokia отново е финландска. След неуспешния романс с Microsoft, една

...
Nokia отново е финландска. След неуспешния романс с Microsoft, една
Коментари Харесай

Ревю: Може ли Nokia 8 да върне старата слава на компанията?

Nokia още веднъж е финландска. След несполучливия романс с Microsoft, една от най-популярните в предишното марки телефони се завърна вкъщи. Но дали всичко е същото като преди? Money.bg насочи взор към последния флагман на компанията - Nokia 8.

Но първо за компанията. В началото на десетилетието Nokia изпусна трендовете и изостана съществено от новите си съперници - Android и iPhone на Apple. В последна сметка това ѝ коства всичко. Знаменателното писмо от 2011 година на тогавашния CEO Стивън Елоп към момента се помни. " Първият iPhone влезе в продажба през 2007 година, а ние към момента нямаме артикул, който да е покрай това прекарване. Android се появи преди две години, а тази седмица те ни лишиха лидерската позиция по продадени смарт телефони. Невероятно ", написа той до чиновниците, допълвайки, че " компанията стои на горяща платформа ".

Разбира се, в последна сметка Елоп мина в Microsoft и бе избран като " троянски кон " на компанията от Редмънд, само че думите му не губят своята правота и показват повода, заради която обичаната марка телефони на милиони изчезна от картата.

Времето, в което Nokia бе част от Microsoft, може да бъде несъмнено само като цялостно крушение. Но това към този момент е зад тила ни.

Моделът Nokia, който стои в този момент пред нас, е дело на HMD Global . Компанията е със седалище тъкмо против остарялата централа на Nokia в Еспоо, Финландия и е цялостна със старите чиновници на марката. Доскоро неин основен изпълнителен шеф бе деец в Nokia, работил там в продължение на 17 години . А от екрана на телефона при включване се появява надписа Android.

Новото начало.

Nokia 8 е първият флагман, дело на HMD Global. Но може ли да мери сили с останалите Android-гиганти и даже iPhone? Още първоначално ще кажем: по-скоро не. Телефонът обаче заслужава внимание, тъй като предлага пословично качество на направа, към този момент и функционална операционна система и няколко добавки от Nokia, които го вършат неповторим. И всичко това на цена, която ще накара всеки да премисли повторно.

Дизайн

Nokia 8 стартира с " черна " точка. Той не се вписва в наклонността от 2017 година за понижаване на рамките към екрана и дизайнът му наподобява стар. Самият екран е с размер 5,3 инча (и в действителност е едно от най-хубавите неща в смарт телефона, само че повече за него по-късно). Той обаче се разгръща на едвам под 70% от предната повърхнина и в последна сметка получаваме много обемен смарт телефон, висок 15 см, необятен 7,3 см и ширина съвсем 8 милиметра.

 Снимка 336003
Източник:

Качеството на направа на устройството обаче е на чудесно равнище. Алуминиевото тяло и заобленият тил вършат смарт телефона извънредно прелестен и комфортен за държане в ръка. Трябва обаче да отбележим, че Nokia 8 не е водоустойчив, което към този момент е съвсем наложително за флагманите.

Музикалните почитатели обаче ще се радват да научат, че финландската компания не следва друга наклонност, обзела бранша - премахването на 3,5 мм аудиожак. В кутията, с изключение на зарядно, намираме и слушалки.

Смартфонът се отключва с пръстов отпечатък, подложен под централния капацитивен бутон. Функцията работи безотказно всякога, а отключването е безусловно незабавно.

Батерията е с потенциал 3090 mAh - относително общоприетоо. Макар сигурно да не е " слаба ", не очаквайте доста повече от един ден с цялостен заряд. Добрата вест е, че Nokia 8 поддържа бързо зареждане.

Мощ...

Nokia 8 идва с процесор Snapdragon 835. Чипът е с осем ядра - 4 от тях са с тактова периодичност 2,5 GHz за " тежките " задания и игри, а останалите четири - с 1,8 GHz за икономисване на сила при ежедневни задания. Процесорът е най-актуалният Snapdragon, поставян до момента в телефони, и се употребява от съвсем всички флагмани в Android-света.

Благодарение на него смарт телефонът работи впечатляващо бързо и без никаква засечка. Каквото и предизвикателство да измислите - той ще се оправи ослепително. В работата му оказват помощ и предостатъчните 4GB RAM -така че да можете да работите с доста приложения по едно и също време без потребността от непрекъснатото им презареждане.

Така че, що се отнася до мощността на телефона, той получава отлична оценка.

...и интерфейс

Nokia към този момент е с Android. Финландската компания е взела решение, което се приема извънредно задушевно - не е правила никакви промени по операционната система на Гугъл с едно малко изключение - приложението на камерата.

Така потребителите могат да се радват на " чист " Android бе непотребни приложения - и да го модифицират по този начин, както им харесва със стотиците хиляди приложения в " магазина ". Nokia 8 идва с Android 7.1.1, само че с опция за обновяване.

 Снимка 336009
Източник:

Екранът е измежду най-приятните характерности на телефона. 5,3-инчовият екран е IPS LCD, а на LED, само че качеството му е измежду най-хубавите в класа. Резолюцията му е 2K (1440х2560), което е премного за екран с подобен размер. А яркостта му е до 700 нита, което в действителност значи, че даже и при най-ярка слънчева светлина, няма да имате проблем да видите наличието на екрана.

Самият екран пък е предпазен от Corning Gorilla Glass 5, тъй че няма потребност да се притеснявате от дребни драскотини.

Изключително прелестно допълнение е " always on " екрана - когато заключите и оставите смарт телефона на бюрото до вас той постоянно ви демонстрира часа и дали имате нови известия в пощата и обществените мрежи. Екстрата е необичайност за LCD екраните.

Камерата

Разликата сред положителния и отличния смарт телефон доста постоянно се корени в камерата. На хартия ситуацията при Nokia 8 наподобява много положително - две 13MP камери откъм гърба и една 13MP начело. Финландската компания е заложила на изпитана към този момент рецепта с двете камери в задната част на устройството, като едната от тях е монохромна за възстановяване на качеството и детайла на нощните фотоси. Горд надпис " Zeiss " стои на гърба сред двете камери, припомняйки чие дело са лещите.

 Снимка 336006
Източник:

Както отбелязахме, единственото приложение, което е дело на самата Nokia, е това за камерата. Така при него виждаме две функционалности, които несъмнено отличават флагмана от съперниците му - " bothie " и опцията за пряк стрийм на видео в YouTube и Фейсбук. " Bothie " пък е неповторимо за Nokia 8 и дава опция за едновременен запис на видео от предната и задната камера, разграничена на две равни елементи на екрана. Функцията работи добре и можем да се сетим за голям брой случаи, в които ще бъде потребна.

 Снимка 308281
Източник:

С отчаяние обаче би трябвало да отбележим, че качеството и на фотосите, и на видеото не е на задоволително високо равнище като за флагман от края на 2017 година Макар оценката на камерите постоянно да е субективна, тя все се споделя и от DxOMark.

На фотосите се вижда незадоволително високо равнище на детайла, като в доста случаите има " замазване ". " Шумът " в доста обстановки пък е прекалено много.

Въпреки че има две камери тъкмо с тази цел - възстановяване на нощните фотоси, тя не се оправя впечатляващо. Проблемен се оказва и автоматизираният фокус, който е прекомерно неуверен, изключително при по-слаба светлина.

Разбира се, това не значи, че Nokia 8 прави неприятни фотоси - в противен случай. Цветът и контрастът са положителни и сигурно ще ви даде опция да запечатате задоволително добре значимите моменти от живота ви. Просто чакахме по-добро равнище, което да се приближава повече до съперниците.

 Снимка 336021

 Снимка 336022

С положително може да споменем обаче " bokeh " резултата, при който портретите стават много положителни и сигурно ще ви завоюват доста " лайкове " във Фейсбук.

Заключение

Завръщането на Nokia се чакаше от дълго време. Дългият интервал увеличи и много нашите упования. С Nokia 8 компанията прави първа стъпка към възвръщането на предходната си популярност - малко неуверена, само че в вярна посока. Телефонът ни дава всичко, от което имаме потребност, на добра цена.

Ако не ползвате постоянно камерата и нямате срещу леко остарелия външен тип, Nokia 8 ще бъде ваш предан сътрудник и няма да ви разочарова. А ние се надяваме, че със идващия си флагман финландската компания ще почисти всички забележки и ще се пребори да върне предходната си популярност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР