НОИ-Пловдив е бил източен с 3 млн. лв., съобщиха на

...
НОИ-Пловдив е бил източен с 3 млн. лв., съобщиха на
Коментари Харесай

Бивша служителка и компания източили 3 млн. лв. от НОИ-Пловдив

НОИ-Пловдив е бил източен с 3 млн. лева, оповестиха на взаимна конференция Районна прокуратура и локалната полиция. Бивша служителка на Национален осигурителен институт дружно с щерка си и мъжа, с който живее, е задържана и са й повдигнати обвинявания за измами в изключително огромни размери.

Жената е работила в Национален осигурителен институт до 1992 година, когато е била уволнена. Към момента тя е на 62 години. След това е водила каузи против институцията и през 1994 година е била възобновена на работа. През 2009 година напуща по лично предпочитание и прави компания за пенсионни услуги.

Срещу пълномощие хора, които са желали да се пенсионират, са й давали права да събира от тяхно име застрахователен стаж, документи и да закупува недостигащи им години за стаж. За първата услуга – да събира документи и да ги внася в Национален осигурителен институт, всеки един е плащал сред 50 и 150 лева

За закупуването на застрахователен стаж хората са давали сред 3 000 и 16 000 лева
Претърсени са шест обекта. При дамата са открити 11 подправени печата на името на 11 компании. С тях тя е подпечатвала неистинен документи, които е внасяла в Национален осигурителен институт.



Образувано е досъдебно произвеждане. Операцията е извършена през вчерашния ден от Икономическа полиция-Пловдив и Районна прокуратура в града под тепетата. Иззети са голям брой доказателства.

Вместо да закупува стажа на хората, които са й давали пари за това, дамата е слагала подправени печати на УП-тата, на подправени трудови книжки, оформяла е целия набор документи и ги е внасяла в Национален осигурителен институт. Тя не е купувала стажа, а е фалшифицирала документи и е прибирала парите за себе си.

Установени са 18 души, които са били излъгани по този метод и са ощетени общо със 125 000 лева

През 2013 година в Национален осигурителен институт са изчезнали 116 досиета на разнообразни жители. Част от тях съдят институцията. В момента към момента се водят каузи. Предполага се, че когато е напускала работа, тя ги е откраднала.

Сред документите, които някогашната служителка е внасяла в Национален осигурителен институт, има и същински, и подправени. Заради това от Национален осигурителен институт има непозволено отпуснати пенсии. За това закононарушение законът планува от 1 до 8 години затвор и ½ конфискация на имущество.

По време на обиските са били открити и 7 900 лева Намерени и конфискувани са бланки УП-та, трудови книжки, подправени печати и други.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР