Нобеловата награда за икономика за 2017 година е присъдена на

...
Нобеловата награда за икономика за 2017 година е присъдена на
Коментари Харесай

Ричард Талър печели Нобела за икономика

Нобеловата премия за стопанска система за 2017 година е присъдена на американеца Ричард Талър, оповестиха от Нобеловия комитет.

Той печели премията за " приноса си в поведенческата стопанска система ".

Миналата година завоюваха британецът Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом за " приноса им в договорната /контрактната/ доктрина ".

Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668). Въпреки че премията не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала.

От 1969 година 50 награди са раздадени. Само една жена е печелила Нобеловата премия за стопанска система. Средната годишна възраст на лауреатите е 67 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата премия получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предходни години. Увеличението на размера на премията (8 милиона шведски крони или към 953 хиляди американски $ през 2016 г.) е вследствие на финансовата непоклатимост на фонда.

Нобеловата премия се присъжда от 1901 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР