Но законите, според които през 1999 г. е конституиран децентрализираният

...
Но законите, според които през 1999 г. е конституиран децентрализираният
Коментари Харесай

Върховният съд на Великобритания попари надеждите за независимост на Шотландия

Но законите, съгласно които през 1999 година е конституиран децентрализираният шотландски парламент, значат, че той няма власт над елементи от конституцията, в това число съюза сред Шотландия и Англия, споделя съдът. Тези въпроси са прерогатив на Народното събрание на Обединеното кралство и защото сходно съглашение сред двете държавни управления не съществува, шотландският парламент няма законодателната функционалност да разгласи референдум.

Съдът отхвърли и аргумента, че референдумът ще бъде просто " съвещателен " и няма да има правно влияние върху съюза, а хората просто ще да дадат мнението си дали Шотландия би трябвало да стане самостоятелна страна или не.

Председателят на Върховния съд лорд Рийд обаче уточни, че „ един законно извършен референдум би имал значими политически последствия и достатъчния престиж в една политическа просвета, учредена на демокрацията и демократичното изложение на шотландския електорат. Така че препоръчаният референдум би засегнал и съюза на Шотландия и Англия, и суверенитета на английския парламент “.

В отговор госпожа Стърджън сподели, че е разочарована, само че почита...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР