Армения и Азербайджан „могат да постигнат мирно споразумение до края на годината“ за спорния регион Нагорни Карабах

...
Но лидерът каза също, че е малко вероятно да бъдат
Коментари Харесай

Но лидерът каза също, че е малко вероятно да бъдат подписани документи, когато се срещне с президента на страната Илхам Алиев през октомври.< /p>Изображение: Арменският премиер Никол Пашинян. Снимка: AP Изображение: Президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Снимка: AP

През март между азербайджански войници и арменска полиция в оспорваната планинска зона, която се намира между двете враждуващи страни.

Напрежението се повиши отново този месец, като страните се обвиняват взаимно за натрупване на войски.

Въпреки това двете страни изглежда постигат известен напредък в отварянето на пътищата към Карабах и осигуряването на повече доставки за жителите.

Хората там страдат от недостиг на храна след като Азербайджан ограничи достъпа през последните девет месеца, за да спре това, което твърди, че е контрабанда на оръжие.

Но сделката за деблокиране на пътища към територията все още не е влязла в сила.

История на конфликти

Бившите съветски републики са водили две войни през последните около 30 години за региона, който е международно признат като част от Азербайджан, но се управлява от етнически власти.

Първата конфликтът избухна с разпадането на Съветския съюз, като сраженията продължиха от 1988 до 1994 г. Сблъсъците между азербайджанските войски и арменските сепаратисти приключиха, когато Русия сключи примирие.

Изображение: Снимка: AP

Около 30 000 души бяха убити и повече от милион други, предимно азери, бяха разселени, тъй като бяха прогонени от домовете си, когато арменската страна в крайна сметка контролира Нагорни Карабах и части от седем околни района на Азербайджан.

втората война, която уби най-малко 6500 души, започна в края на септември 2020 г. и продължи шест седмици, след десетилетия на периодични сблъсъци.

Азербайджан, подпомогнат от дронове, купени от Турция и Израел, проведе военна операция , бързо пробивайки арменската отбрана и връщайки си седемте области и около една трета от самия Карабах.

Русия, традиционен съюзник на Армения, но която също има добри отношения с Азербайджан, се намеси, за да преговаря за прекратяване на огъня.

Сделката означаваше, че близо 2000 души бяха разположени в Карабах.

През последните месеци Армения твърди, че Москва не е успяла да спази напълно договора за прекратяване на огъня, за чието постигане е помогнала.

Прочетете повече от Sky News:
Хаосът на италианския остров в центъра на мигрантската криза е „дезинфекциран“ за посещението на лидерите
Разкрити са щетите от наводненията в Либия

През изминалата седмица Азербайджан изпрати нов мир планови предложения към своя съперник, но между двете страни остават големи пропуски, каза външният министър на Армения Арарат Мирзоян.

Неговата страна също представи свое предложение за изтегляне от граничните райони на войски от двете страни.

Министерството на външните работи на Армения каза, че всяко подобно действие ще се основава на карти, изготвени през 1975 г., когато и двете страни са били съветски републики.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР