Нивото на риска, свързан с варианта на вируса Омикрон, остава

...
Нивото на риска, свързан с варианта на вируса Омикрон, остава
Коментари Харесай

СЗО: Омикрон създава високи рискове за здравето


Нивото на риска, обвързван с разновидността на вируса Омикрон, остава доста високо, заяви СЗО, до момента в който броят на новите случаи на Covid-19 доближи следващия си връх през предходната седмица, написа БГНЕС.

" Бяха обявени над 21 милиона нови случая, което съставлява най-високият брой седмични случаи, регистрирани от началото на пандемията ", съобщи Световната здравна организация в седмичната си епидемиологична актуализация за ковид.

Здравната организация на Организация на обединените нации заяви, че броят на новите случаи на заразяване се е нараснал с пет % през седмицата до неделя - спрямо 20-процентното нарастване, записано през миналата седмица.

" На световно равнище се следи по-бавно повишаване на броя на случаите ", съобщи СЗО.

От организацията оповестиха, че са регистрирани и близо 50 000 нови смъртни случая - сходно число като през миналата седмица.

В отчета се показва, че Oмикрон продължава да господства в международен мащаб над другите разновидности, които провокират безпокойствие.

" Настоящата световна епидемиология на SARS-CoV-2 се характеризира с доминиране на разновидността Oмикрон в международен мащаб, продължаващ спад в разпространяването на разновидността Делта и доста ниско равнище на разпространяване на разновидностите Alpha, Beta и Gamma ", съобщи СЗО.

" В страните, в които през ноември и декември 2021 година се наблюдаваше бързо повишаване на случаите с Омикрон, се следи или стартира да се следи едва понижаване на случаите ".

Въпреки това, " въз основа на наличните все още доказателства, общият здравен риск, обвързван с разновидността Омикрон, остава доста висок ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР