Нивото на доверие в сегашното правителство и парламент на Украйна

...
Нивото на доверие в сегашното правителство и парламент на Украйна
Коментари Харесай

УНИАН: Доверието на украинците във властта се срина, вярват безрезервно само на Залужни

Нивото на доверие в настоящето държавно управление и парламент на Украйна е намаляло трагично: ген. единствено Валери Залужни е запазил безспорните благосклонности на украинците. Президентът Володимир Зеленски също се употребява с доверие от болшинството, само че малко по-ниско, написа организация УНИАН, представена от " Фокус ".

Това демонстрират данни от изследване, извършено от Киевския интернационален институт по социология (КМИС). Спрямо декември 2022 година делът на вярващите на Върховната рада е намалял от 35% на 15%, а делът на недоверието се е нараснал от 34% на 61%.

Доверието в държавното управление понижа от 52% на 26%, а недоверието се усили от 19% на 44%.

" Въпреки че в тази ситуация с президента също има низходяща наклонност, той резервира преобладаващото доверие измежду украинската общност. Така в този момент 62% имат вяра на президента, а 18% не му имат вяра. През декември 2022 година 84% имат вяра на президента, 5% не му имат вяра " - означават от КМИС.

Според изследването Въоръжените сили резервират безусловно доверие в обществото – както през декември 2022 година, по този начин и в този момент, 96% от интервюираните им имат доверие. Освен това 88% от украинците имат вяра на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни (само 4% не вярват).

КМИС отбелязва, че болшинството от украинците - 59% - се доверяват по едно и също време и на президента Зеленски, и на главнокомандващия Залужни.
" Частта на украинците, които показват поляризирани възгледи, е много дребна. Така единствено 14% имат вяра единствено на В. Залужни и в това време не имат вяра на президента, и единствено 1% имат вяра на президента, само че не имат вяра на В. Залужни ", показват социолозите.

Нивото на доверие в Службата за сигурност на Украйна (СБУ) леко е намаляло, само че в този момент болшинството украинци му имат вяра - 58% против 16%, които не му имат вяра (през декември 2022 година 63% са имали доверие в СБУ, 9% не са му вярвали). В същото време доверието в полицията е намаляло доста - от 58% през декември 2022 година до 41% в този момент (недоверието е повишено от 14% на 29%).

В Украйна остава високото доверие в доброволците – 84% им имат вяра и единствено 3% не им имат вяра (през декември 2022 година цифрите са съвсем идентични).

Доверието в съдилищата и прокуратурата е сериозно ниско със доста утежняване по отношение на предходната година. Само 12% от украинците имат вяра на съдилищата и единствено 9% на прокуратурата. Нямат доверие - надлежно 61% и 64%. През декември 2022 година на съда се доверяват 25%, на прокуратурата - 21%, само че тези, които не им имат вяра, са на половина по-малко.

Украинските медии също доста изгубиха рейтинга си на доверие. От 57%, които им имат вяра през миналата година, до 29% тази. Но от 14% до 40% се е нараснал делът на хората, които не им имат вяра.

Освен това църквата губи публично доверие – доверието е намаляло от 44% на 38% за годината.

Анализаторът на КМИС Грушецки счита, че увеличението на рецензиите и намаляването на доверието към управляващите най-вероятно е разследване, от една страна, на нереалистични упования за тази година и, въпреки това, изказвания за успеваемост и бистрота на дейностите.

Той означи, че кардинално значим резултат е, че в Украйна 59% от украинците се доверяват по едно и също време и на президента, и на главнокомандващия. " Украинците изискват единение и затова дейностите на обособени държавни чиновници, опитите за дискредитиране на главнокомандващия, провокират остро отменяне в обществото. Украинците не имат вяра в обвиняванията, които могат да бъдат отправени против Залужни (дори повече, може да се допусна че сходни обвинявания се отразяват отрицателно на самите власти) “, отбелязва той.

Депутат от партията на Зеленски желае Залужни да бъде заменен

Наскоро националният народен представител от партията " Слуга на народа " Маряна Безуглая реши да пусне анкета в обществените мрежи кой да размени главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужний.

Изборът на народа във Фейсбук прикани хората да изберат от 13 претенденти кого считат за най-хубавия " заместител “ на Залужни. В листата бяха генерал-лейтенантът от въоръжените сили на Украйна Михайло Забродски и началникът на Главното разследващо ръководство на министерството на защитата Кирило Буданов.

Преди това, в края на ноември, Маряна Безуглая прикани Валери Залужни да подаде оставка, защото сякаш не може да даде проект за победа за идната година. Според депутата военните просто са споделили, че им трябват 20 хиляди украинци на месец.

По-късно съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк разяснява изказванията на Безугла. Той означи, че заигравката с диалозите за нуждата от всевъзможни оставки в страната ни е в интерес на Руската федерация.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР