Нивото на допамин е решаващ фактор за настроението на човек.

...
Нивото на допамин е решаващ фактор за настроението на човек.
Коментари Харесай

Десет начина да повишите нивата на допамин

Нивото на допамин е решителен фактор за настроението на човек. Мнозина назовават ​​това вещество „ хормон на щастието “, защото в миналото се е считало, че наличието му генерира възприятие на задоволство. Днес се знае, че то е по-скоро обвързвано с мотивацията.

Науката също по този начин е разкрила, че равнището на допамин въздейства върху развиването на някои болести. Високо или доста ниско равнище може да аргументи дисфункции.

Важно е да знаете, че равнището на допамин може да се увеличи по натурален път. Начините да постигнете това са доста и включват някои привички, както и субстанции, които могат да бъдат включени в всекидневието без проблем.

1. Физическа активност

Физическите извършения са един от най-хубавите способи за възстановяване на психическо здраве. Физическата интензивност сама по себе си води до повишение на равнищата на допамин.

Ако добавите към това чувството за реализиране на задачите или възстановяване на персоналните върхове, още по-добре. Освен това упражненията оказват помощ за управление на напрежението, което също е потребно.

2. Техники за релаксация

Практикуването на йога води до повишение на равнището на допамин. Нещо сходно се случва с всички техники за медитация и релаксация. Като цяло, тези типове действия провокират освобождението на невротрансмитери, които контролират тревогата.

3. Правилното хранене

Редкият банкет на нездравословни храни способства за по-добро контролиране на равнищата на допамин. Препоръчва се диета с доста зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и здравословни мазнини. Препоръчително е да избягвате кафето и захарта.

4. Добавки

Все още няма задоволително доказателства за изгодата от добавките за повишение на равнището на допамин. Въпреки това, няколко признака допускат, че те биха имали позитивно влияние върху тази функционалност. За тази цел се предлага потреблението на Омега-3 от растителен генезис, магнезий, гинко билоба и куркумин.

5. Избягвайте пристрастяването към каквото и да е било

В кратковременен проект удовлетворението от пристрастяването покачва равнищата на допамин. Въпреки това, в средносрочен и дълготраен проект, зависимостите имат противоположен резултат.

Това важи освен за потреблението на алкохол или други психоактивни субстанции, само че и за поведенчески зависимости като тази към обществените мрежи, секса, хазарта и други

6. Отдаденост и достижения

Чувството на задоволство от обещано достижение води до повишение на равнищата на допамин. Това се отнася както за огромните достижения, по този начин и за тези дребни ежедневни цели, които се реализират.

7. Музика

Музиката предизвиква съвсем неотложно освобождение на допамин. Нивата се усилват доста при слушане на кулминационния миг на песента.

8. Солидарност и признателност

Сътрудничеството и щедростта задействат области от мозъка, които са рецептори за огромни количества допамин. Доказано е също, че великодушните и признателни хора имат по-добро въодушевление като цяло. Това от своя страна се отразява на равнищата на допамин.

9. Рутина и отмора

Адекватното равнище на допамин спомага за по-добра отмора. В същото време спокойният сън усилва това вещество. Най-добре е да се съблюдават циклите на светлината и тъмнината, с цел да съответстват надлежно с бодърстването и почивката. Наличието на постоянни графици и рутина провокира чувство за благоденствие.

10. Любов и нови прекарвания

Чувството на обич към даден човек води до отделянето на повече допамин. По същия метод, преживяването на нови, приятни и разнородни прекарвания покачва равнището му.

Още от създателя:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР