Нивата на моретата ще се повишат средно между 70 и

...
Нивата на моретата ще се повишат средно между 70 и
Коментари Харесай

Учени: Апокалипсисът идва! Водата скоро ще ни помете

Нивата на моретата ще се покачат приблизително сред 70 и 120 сантиметра през идващите два века, даже и държавните управления да сложат завършек на изкопаемите горива, както планува Парижкото съглашение за климата. Научно проучване на немски екип, оповестено в изданието " Нейчър комюникейшънс ", показва, че бързото редуциране на газовите излъчвания, предизвикващи парниковия резултат, ще ограничи единствено частично покачването на равнището на водата в резултат на топенето на ледовете от Гренландия до Антарктика. Повишаването на морските нива е опасност, застрашаваща доста градове и райони - от Шанхай до Лондон и от Флорида до Бангладеш.

Могат да изчезнат цели народи, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан, оповестява „ Ройтерс “. Към 2300 година учените плануват равнищата на моретата да се покачат с 0,7-1,2 метра, даже и да бъдат реализирани всички цели, сложени от Парижкото съглашение за климата, подписано през 2015 година. Една от тях планува свеждането на парниковите излъчвания до нула през втората половина на този век. Но при всички случаи ще продължи неподходящата наклонност за покачването на морските нива поради към този момент отделените парникови газове в атмосферата, които ще топят от ден на ден ледовете на планетата. Освен това водата естествено се уголемява, когато се нагрее над 4 градуса по Целзий.

Научното проучване планува, че всеки пет години закъснение в ограничение на парниковите излъчвания след 2020 година ще се показва в в допълнение 20-сантиметрово повишаване на равнищата на моретата към 2300 година. По думите на един от ръководителите на проучването Матиас Менгел от Потсдамския институт за климатични изследвания идващите 30 години ще са доста значими за това, което ще се случи след два века. За казуса приказва и немския канцлер Ангела Меркел в Бон. Тя посочи, че Парижкото съглашение е единствено началото и доста повече стъпки би трябвало да се предпиемат против световното стопляне. „ Знаем, че Паржикото съглашение е начало “, сподели Меркел в Бон, където представители на съвсем 200 страни разискват климатичните промени. „ Знаем също по този начин, че със сегашните поети задължения няма да достигнем задачата от 1,5-2 градуса (по Целзий) “, сподели тя по отношение на поставената цел повишението на температурата да не надвишава 2 градуса в световен мащаб.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР