Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не

...
Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не
Коментари Харесай

Илко Гетов: Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано само от мен

" Нито едно от решенията във връзка с електронните предписания не е взимано персонално и еднолично единствено от мен ", съобщи Илко Гетов, заместник-министър на опазването на здравето в ефира на Българска национална телевизия.

След поисканата от Българския лекарски съюз оставка, заместник-министърът на опазването на здравето съобщи, че това не би трябвало да се комуникира през медиите. Повод за поисканата оставка е казусът с електронните предписания.

Гетов изясни, че решението за въвеждането на електронните предписания е станало след решение на здравната комисия в Народното събрание.

Той уточни, че с цел да не се основава стрес са препоръчани единствено медикаментите за диабет и антибиотиците.
" Само за трите седмици, в действителност в този момент изтичат, откогато е въведено, съпоставено с същия интервал на предходната година, към 1/3 е намаляла използването на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са същински проценти, защото може да има презапасяване и други разнообразни фактори ние знакът - понижаване на лекарствената приложимост на антибиотици и предварителна защита на антибиотичната устойчивост сме го постигнали с една мярка ", изясни Илко Гетов.

Той беше безапелационен, че медикаменти в аптеките ще има.

" Забраната е краткотрайна за към 8 седмици. Към днешна дата има сериозен дефицит единствено за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са задоволени ", добави Илко Гетов.

Снимка: БГНЕС

" За мен персонално няма връщане обратно електронната рецепта. За целия интервал са предписани към 325 000 предписания за антибиотици, като са изпълнени към 70 % от тях. Намалява с доста бърз ритъм делът на анулираните по разнообразни аргументи ", сподели още Гетов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР