Нито една българска община не е поела ангажимент да обзаведе

...
Нито една българска община не е поела ангажимент да обзаведе
Коментари Харесай

Общините отказват да имат социален зъболекарски кабинет


Нито една българска община не е поела ангажимент да подреди зъболекарски кабинет и да предложения експертите да работят там и да дават услуги на обществено слаби пациенти. Това заяви доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз на конференция за деня на оралното здраве. Инвестицията в обзавеждане на една процедура е сред 60 и 100 хиляди лева В България работят 9200 зъболекари, само че всички те са частници и извършват напълно малко действия, платени от здравната каса.

Въпреки това съюзът е водил договаряния с голям брой общини да обзаведат процедура, в която зъболекарите от района да преглеждат и лекуват пациенти, които не могат да си разрешат услугата. Нито една община, обаче, не се е съгласила да влага в това начинание. В същото време измежду съсловието съществува скрита безработица, изключително в огромните градове. При приблизително 1200 дущи на един ортодонт в границите на Европейски Съюз, в България на един ортодонт се падат приблизително 900 пациенти, а в София и Пловдив – по 300.

Председателят на зъболекарския съюз доктор Николай Шарков показа световно изследване на Световната дентална федерация, съгласно което единствено 13% от родителите са завели детето си на обзор още след първия поникнал зъб, каквато е здравната рекомендация. Оказва се, че 20% от родителите на деца до 18 година въобще в никакъв случай не са ги водили на ортодонт. Освен това доста дребна част от възрастните предизвикват децата да пазят непрекъснатите си зъби. Само 8% от тях ги предизвикват да носят протектори за уста когато спортуват, изключително бойни спортове. /capital.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР