Nissan Juke е четвъртият най-произвеждан модел в завода в Съндърланд

...
Nissan Juke е четвъртият най-произвеждан модел в завода в Съндърланд
Коментари Харесай

„Цветен“ фейслифт на Nissan Juke

Nissan Juke е четвъртият най-произвеждан модел в завода в Съндърланд след Nissan Qashqai, Nissan Micra и Nissan Primera. Сега бързият японец е изцяло ревизиран.

„ Когато представихме второто потомство на Nissan Juke, най-честият въпрос, който ни задаваха, беше: Ще има ли още един жълт Juke? “ - изяснява Арно Шарпентие, районен вицепрезидент продуктова тактика и ценообразуване в района Nissan AMIEO (Африка, Близък изток, Индия, Европа и Океания) - „ Ние просто трябваше да се вслушаме в огромното търсене от нашите въодушевени клиенти. Възползвахме се от опцията да създадем още няколко промени в средата на живота на модела, които ще подобрят комфорта и цялостното чувство за живот на борда на Nissan Juke – както за лидера, по този начин и за другите пасажери. "

За да контрастират с жълтото, покривът, външните огледала, калниците, решетката на радиатора и A и B колоните са в черно. В интериора централната подпора и арматурното табло са модифицирани. Нови материали и облицовки и модифицирано съоръжение имат за цел да привлекат евентуални клиенти.

Дизайнерският и инженерен екип на Nissan също е усъвършенствал стойностите на интериора, с цел да направи живота на борда по-приятен. За това способстват да вземем за пример по-гладките материали, сходни на кожа, съгласно производителя. Има нови, по-удобни седалки за линиите на съоръжение N-Connecta, N-Design и Tekna. Juke N-Connecta се предлага с калъфи за седалки, наречени „ Kira Melange “, които съчетават PVC с плат и включват шарени вложки. При моделите Tekna новият материал е черен PVC с PVC акценти и капитонирани вложки на седалката и облегалката. Панелът на седалката зад облегалката за глава на предния пасажер, затрупан с черен пиано лак, акцентира спортното чувство в интериора.

От разновидността на съоръжение N-Connecta нататък, всички модели са оборудвани с поставка за зареждане, която може да побере даже по-големи смарт телефони и да ги зарежда безжично. Има и USB-A и USB-C портове начело и откъм гърба, които обезпечават зареждане на електронни устройства по време на шофиране.

Все още се оферират два разновидността на задвижване за дребния кросовър купе: електрифицираният Nissan Juke Hybrid комбинира мотор с вътрешно горене, особено планиран за хибридно задвижване, който развива 69 кВт/94 к.с. и 148 Нм въртящ миг, с дребен електрически мотор с 36 кВт/49 к.с. и въртящ миг от 205 Нм. Устройството се поддържа от 15 кВт стартерен генератор с високо напрежение, инвертор и 1,2 кВтч хибридна батерия с водно изстудяване. Резултатът е 25 % повече мощ спрямо сегашния бензинов мотор. В същото време разходът на гориво понижава с до 40 % в градския трафик и с до 20 % в комбинирания общоприет цикъл.

Под капака на Nissan Juke с стандартно задвижване има трицилиндров турбо бензинов мотор, който развива 86 кВт/117 к.с. и 180 Нм въртящ миг (200Нм с функционалност за свръхвъртящ момент) от литър работен размер. Като опция на шестстепенната скоростна кутия се предлага седемстепенна трансмисия с двоен съединител (DCT) за предаване на мощността.

Фейслифтът на Nissan Juke се чака да бъде разполагаем за поръчки от май. Цените ще бъдат оповестени на по-късна дата, оповестиха от производителя.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР