Ниското ниво на река Дунав е довело до понижаване на

...
Ниското ниво на река Дунав е довело до понижаване на
Коментари Харесай

Ниското ниво на Дунава е довело до пресъхване на части от езерото Сребърна

Ниското равнище на река Дунав е довело до намаление на равнището на езерото Сребърна. Това съобщи за Българска телеграфна агенция Момчил Петров, специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе.

" Традиционно дълбочината в най-дълбоките сектори доближава до 3 метра, а в този момент е под два. Това е натурален развой, който се следи от време на време през годините, защото езерото е релативно плитко, с огромна повърхност и малко намаляване във водния дирек води до пресъхване на части от него ", обясни той.

По думите му, това намаляване на равнището е неподходящо за рибите, въпреки това е удобно за рибоядните птици, които елементарно ги намират и се хранят с тях.

" През този интервал на засушаване се следи всекидневно наличие на розови пеликани. Имаме също чапли и корморани, които се възползват от обстановката ", сподели още Момчил Петров.

Според него, в следствие от рекордно ниското равнище на Дунав, в езерото не е постъпила вода от реката, която да докара до изнасяне на част от наносите. По тази причина сега се построява спомагателен канал от западната страна на езерото, който ще го свърже още един път с реката. Това ще докара до по-добра циркулация на водата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР