Нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air отчитат сериозно покачване на

...
Коментари Харесай

Ryanair и Wizz Air бележат ръст на пътниците през юни

Нискотарифните самолетни компании Ryanair и Wizz Air регистрират съществено повишаване на броя на пасажерите през юни по отношение на предходната година, когато секторът пострада съществено от рестриктивните мерки поради ковид. С увеличение на имунизацията и облекчаването на рестриктивните мерки пътуванията нарастват в много страни, макар че трафикът остава надалеч под равнищата отпреди пандемията, оповестява Financial Times.

От началото на април до момента броят на пасажерите на най-големия нискоразходен транспортьор Ryanair последователно се усилва. Пандемията докара до най-голямата годишна загуба в историята на ирландската самолетна компания, потенциалът на полетите се сви с 80%, 1000 работни места бяха съкратени. Преди корона рецесията - през юни 2019 година, двата най-големи нискотарифни авиопревозвача в Европа, които са съществени играчи и на българския авиационен пазар, са превозили надлежно 14.2 млн. души за Ryanair и 3.6 млн. за Wizz Air. Въпреки че към днешна дата броят на пасажерите надалеч не е на равнището отпреди пандемията, от фирмите регистрират сериозен напредък след края на международния локдаун.
2021 vs. 2020
Броят на превозените пасажери с Ryanair се усилва през последните три месеца - от 1 млн. през април до към 5.3 млн. през юни. През предишния месец са изпълнени 38 хиляди полета, като потенциалът е бил напълнен 72%. За съпоставяне - през юни 2020 година пасажерите са били единствено 400 хиляди, тъй като доста от полетите бяха анулирани поради пандемичната конюнктура към ковид-19.

От Wizz Air оповестяват, че броят на пасажерите им за юни се е нараснал трикратно на годишна база, достигайки до над 1.5 млн. души, като потенциалът им е бил напълнен 64%.
Мерките дават ли резултати?
Изпълнителният шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри споделя пред Bloomberg, че нискотарифният транспортьор следи " доста мощно обновяване на резервациите " на пътуванията в Европа. Той твърди, че това се дължи на ограниченията, които подхваща Европейският съюз, част от които е и стартирането на цифровите документи за ваксини.

От 1 юли наред с новите ограничения към коронавирус заповед на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров вкара и у нас новия дигитален документ, годен за страните от евросъюза, който също е една от ограниченията, целящи да улесни пътуването на жителите от общността, до момента в който трае пандемията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР