На много направления по фронта в Украйна продължават позициионните боеве.

...
На много направления по фронта в Украйна продължават позициионните боеве.
Коментари Харесай

ISW: Руските войски се прегрупират за нова атака срещу Часов Яр

На доста посоки по фронта в Украйна не престават позициионните боеве. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили голям брой бронирани транспортни средства на съветските войски на Авдеевско направление, а армията на Москва евентуално може да се прегрупира и да приготви нови опити за пробив към Часов Яр. Това се споделя в нов отчет на основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW), оповестява РБК-Украйна.

На 9 май съветските войски са траяли наземните офанзиви на Северско направление (североизточно от Бахмут), само че няма удостоверение за напредъка им.

Московски военни репортери настояват, че съветските войски наподобява напредват на юг и югоизток от Северск в региона на Раздолевка и Веселое, само че ISW към момента не е забелязал образно удостоверение.

Генералният щаб на ВСУ заяви, че Силите за защита са отбили съветски офанзиви източно от Северск покрай Верхнекаменское и югоизточно от Северское покрай Виемка.

На 9 май съветските войски са траяли настъплението си в региона на Часов Яр, само че не са подхванали офанзиви. Те правят наземни офанзиви в микрорайона Нови (източната част на Часов Яр); източно от града покрай Ивановское; югоизточно от града при Клещеевка; и южно от града при Ступочек.

Руският боен сътрудник твърди, че съветските войски уголемяват контрола си над източните елементи на Часов Яр и усилват настъпателния напън върху южния и източния фланг на селището.

Украинският боен наблюдаващ Константин Машовец предизвести на 9 май, че Южната формация войски на Русия се прегрупира в подготовка за нови опити за пробив към Часов Яр. Това, по думите му, изяснява лекото намаляване на съветските офанзиви в региона през последните няколко дни.

Машовец допуска, че съветското командване може да се пробва да настъпи на юг от Часов Яр в региона на Ступочка-Белая гора, с цел да доближи източните флангове на Константиновка през южния фланг на града, като по този метод явно заобикаля нуждата да превземе самия Часов Яр.

Руските войски са напреднали западно от Авдеевка на фона на продължаващите настъпателни интервенции край обитаемото място.

Геолокационни фрагменти, оповестени на 9 май, демонстрират, че елементи от войските на Москва са напреднали към централната част на Уманское.

Няколко промосковски военни репортери настояват, че съветските войски са завладяли изцяло Уманское, само че ISW не вижда доказателства за по-нататъшно съветско нахлуване в западната или северната част на селото.

Успехите на руснаците на едно от направленията на фронта в Украйна са най-големи, само че не и потребни, а от борбата за Часов Яр зависи ориста на най-малко четири огромни града, тъй че ориста му е стратегически значима. Това акцентира в ефира на Radio NV Евгений Дикий, деец от руско-украинската война и някогашен пълководец на рота от батальона " Айдар “.

" Руското нахлуване продължава по цялата линия на фронта. Те имат избрани триумфи освен в Донецка област. Припомням, че преди няколко дни загубихме още едно село на Купянско направление в Харковска област. Успехите на руснаците са главно в границите на Донецка област. Конкретно на Авдеевско направление - въпреки че това име не е вярно...то от дълго време трябваше да се назовава Покровско-Кураховско, те поставят надали не най-големи старания, несъмнено, поставят най-големи старания, с цел да нападат Часов Яр ", разяснява Дикий.

Той още веднъж акцентира, че точно това обитаемо място е стратегически значимо за цялата Донецка област: " Затова в този момент за него се водят най-ожесточените борби “.

По думите му руснаците са подобрили положението на войските си по отношение на 2022 година, а равнището им на военна подготовка се е повишило.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР