Ниските температури, които достигнаха и до -15 градуса, доведоха до

...
Ниските температури, които достигнаха и до -15 градуса, доведоха до
Коментари Харесай

Лед скова Охридското езеро 

Ниските температури, които доближиха и до -15 градуса, доведоха до замръзване на крайбрежните и по-плитките елементи на Охридското езеро край Охрид и Струга. Във вторник сутринта замръзна и част от канала Стденчишта, който е естествено обвързван с езерото и където не престават да се намират огромни количества риба уклей, предава скопският ефирен канал „ Алсат – М “.

Дебелият пласт лед във водата беше забавен за езерните птици, които се любуваха на рядката опция, а инцидентните минувачи спираха и заснемаха тази невероятна панорама. Това събитие е извънредно за Охридското езеро, което се заледява доста рядко. Последният случай е бил преди две години, когато също температурите бяха доста ниски, което докара до замръзване на части от езерото край Струга и Охрид.

„ Имало е и други години като тази. Преди 10 или 15 години или повече. В Подмолие бяха заледени и по 7-8 метра от езерото по цялото крайбрежие. Тази година сигурно няма да бъде последната, когато езерото е замръзнало. Тази заран бяха измерени -13 градуса и в действителност беше доста студено, а хората тук споделиха, че са слагали одеяла под вратите поради студа. Езерото не замръзва всяка година “, споделя един жител на Охрид.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР