Ниската цена на труда, ниските данъци и членството в ЕС

...
Коментари Харесай

Германските фирми: Плюсовете на България остават цената на труда, членството в ЕС и данъците

Ниската цена на труда, ниските налози и участието в Европейски Съюз не престават да са главните аргументи, заради които немските компании избират България като дестинация за вложения. Тези фактори съумяват да привлекат външен капитал макар епрозрачността на публичните поръчки, качеството на академичното обучение и обществената администрация, корупцията, неналичието на правна сигурност в страната.

Това демонстрират резултатите от годишната анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата в България и района, която се организира за 15-а поредна година. Тази година присъединилите се в допитването немски компании в България са 60, от които 31% са огромни предприятия с над 250 чиновници в страната. Едва 7% от интервюираните правят оценка сегашната икономическа среда в България като добра, а 78% - като приемлива. Почти две трети от интервюираните чакат българската стопанска система да се възвърне чак през 2022 година, а едвам 9% - това да се случи още тази година.
Средата в България
Мнозинството от интервюираните немски компании (95%) са удовлетворени от цената на работната ръка в България и това нарежда страната на второ място в класацията на немските камари в района по този индикатор след Естония. Ниските разноски за труд наподобява компенсират резултатите във връзка с профилирана работна ръка - общо 51% от участниците споделят, че са по-скоро или доста недоволни от наличността на квалифицирани чиновници. За съпоставяне, приблизително недоволните в ЦИЕ са 38%.

Тук може да се изведе директна връзка с различен индикатор в анкетата - този за академичното обучение в България, от което 42% са недоволни и това е най-слабият резултат в района. Професионалното обучение в страната се оправя малко по-добре в районен проект (излиза пред Чехия, Словения, Румъния и Словакия), само че и тук недоволните не са малко - 44% от интервюираните при приблизително 34% дял на отрицателните оценки в района.

Членството на България в Европейски Съюз несъмнено е измежду най-популярните позитивни черти на страната и, без изненада, тук няма недоволни измежду интервюираните. Данъчната тежест и данъчната система също са измежду преимуществата на страната, съдейки по резултатите. Около 90% от участниците в допитването са удовлетворени от размера на налозите в страната, а 73% от цялостната система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР