Нищо съществено няма да видим от Гешев и неговата прокуратура,

...
Нищо съществено няма да видим от Гешев и неговата прокуратура,
Коментари Харесай

Анна Заркова: Прокуратурата много отдавна не е нищо повече от пощенска кутия

" Нищо значително няма да забележим от Гешев и неговата прокуратура, даже, в случай че ще по някакво знамение, той да се задържи на поста си не още 7 дни, а 7 години ". Това съобщи пред журналистът Анна Заркова.

" Прокуратурата у нас доста от дълго време не е нищо повече от пощенска кутия, в която се пускат сигнали за всевъзможни закононарушения. Тя е в ръцете на основния прокурор. Виждали сме по какъв начин в нея потъват сигнали за мафиотски покупко-продажби и големи рушвети, както и по какъв начин се вадят всякакви доноси против политици, публицисти и бизнесмени. Гешев в този момент я държи в ръцете си и театрално вади някакви неща. Търси си аудитория – телевизионна, депутатска, евродепутатска. В тази кутия няма нищо повече от тези сигнали, за които от години знаем ".

Тази правосъдна промяна, или Конституционна, както ръководещите я назовават в този момент, ще стигне до такава степен, където са стигнали и предходните, предвижда Заркова.

" Тя не е от през вчерашния ден. Започна през 1991 година с приемане на демократичната Конституция. Сега вършим следващата промяна на промяната. Започнахме като приехме този прославен механизъм за следствие на основния прокурор ".

В това болшинство има хора, които бъркат Конституцията с готварска книга, счита тя.

" Те не знаят, че предлаганото от някои депутати унищожаване на фигурата на основния прокурор или извеждането на Прокуратурата от правосъдната власт може да се направи единствено от Велико Народно събрание. Това е решено от Конституционния съд преди 20 години. А свикването му е дълга и комплицирана процедура ".

Анна Заркова счита, че предлаганите промени се употребяват като опрощение да не бъдат разследвани депутати.

" Чухме от едни депутати, че до момента в който не станела конституционната промяна, те нямало да смъкват нито един имунитет на народен представител. Т.е. този парламент няма да позволи да бъде разследван нито един народен представител, без значение дали е крал милиарди ".

Тя направи аналог със протичащото се към Висш съдебен съвет и Прокуратурата преди години и в този момент.

" Имаше хора, които се разпалиха и против предизвестения избор на единствения претендент за мястото на Цацаров на времето. Самият Цацаров довършваше своя мандат и будеше боязън, както прави Гешев в този момент. Имаше митинг пред Висш съдебен съвет. До него извадиха контра митинг. Главната прокуратурата се беше преобразила в силов политически състезател, който ненапълно играе отвън закона и морала. Не видяхме ли същата картина и оня ден пред Висш съдебен съвет? Не видяхме ли и митинг в отбрана на Гешев? Това демонстрира, че нещата не са се трансформирали ".

Заркова счита,че волята на хората във Висш съдебен съвет в този момент евентуално е била " обърната от същите играчи, които виждаме да спорят в Народното събрание ".

Тя означи още, че Иван Гешев демонстрира, че може да бъде всичко – " политически състезател, жертва на атентат, съперник на Русия, другар на Съединени американски щати, само че не може да бъде това, което Конституцията му отрежда като основен прокурор – постоянен и почитан надзирател на законността ".

Журналистът прикани политиците да се извинят на обществото и да изискат да им се даде морално право " да задраскват и да пишат в главния закон на нашата страна ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР