Нищо не илюстрира толкова добре неуспехите на политиката на сдържане

...
Нищо не илюстрира толкова добре неуспехите на политиката на сдържане
Коментари Харесай

Руски вестник: САЩ понасят много загуби във войната със С-400

Нищо не илюстрира толкоз добре неуспехите на политиката на въздържане на Русия като опита да окажат напън посредством тръбопроводи и търговия с оръжие, изключително С-400. Те прекъснаха строителството на " Южен поток " и получиха " Турски поток ", пробваха да нарушат доставките на С-400 за Турция - усъвършенстваха връзките сред Москва и Анкара. Сега те се пробват да употребяват тематиката С-400, с цел да окажат напън върху Индия и да провокират ужас сред Русия и Иран. Резултатът ще бъде тъкмо противоположен на упованията на Съединени американски щати, написа в собствен материал съветският вестник " Взгляд ".
С-400 се трансформира в най-силното геополитическо оръжие на Русия - не военно, а съответно политическо средство за смяна на разпределението на силите в света. По-точно, даже знак за това по какъв начин се трансформира обстановката на международната шахматна дъска.
Самият факт на продажбата на нашата противовъздушна ракетна система във всяка страна води до неща, които са доста по-сериозни от постъпленията в съветския бюджет на милиарди долари и задълбочаване на военно-техническото съдействие с тази съответна страна.
След като предходната година Съединени американски щати одобриха Закона за противопоставяне на враговете на Съединени американски щати посредством наказания (CAATSA), в който Конгресът задължи държавното управление да се опълчи на износа на съветски съвременни оръжия, Щатите съвсем автоматизирано започнаха да заплашват страните, които се взеха решение на такива покупки.
Особено когато става дума за съдружници или такива, свързани със съществени военни контракти с Америка. И този напън води до обстоятелството, че тези страни са принудени да се дефинират. В резултат на това Съединени американски щати получават обществено отбиване и големи загуби на имидж. Всъщност, едно нещо е, когато отслабването на тяхното въздействие се случи в безмълвие, а напълно друго, когато в отговор на ултиматум ви се отговори - " това не е ваша работа ".
Това значи, че политиката на интензивно опълчване на продажбите на С-400 води до обстоятелството, че Съединени американски щати вредят на себе си, а не на Русия.
И в този момент съвсем едновременно има три вести за С-400, две от които удостоверяват тази наклонност.
Първата се отнася до обстоятелството, че Съединени американски щати всъщност признават безсмислието на заканите против Турция, която това лято може да получи С-400. В диалог с Ердоган Тръмп се съгласи да образува взаимна техническа група, която да изследва опасенията на Съединени американски щати по отношение на съвместимостта на F-35 и C-400.
Тоест, Вашингтон направи първата стъпка към изоставянето на личните си закани да лиши Анкара както от снабдяването с невидимия аероплан, по този начин и от присъединяване в неговата индустриална стратегия. В продължение на няколко години Щатите интензивно притискаха Турция да откаже да закупи C-400, заплашвайки я както със загубата на контракти за F-35, по този начин и разнообразни други санкции, в това число участието в НАТО (макар че турците са нужни повече на Алианса, в сравнение с той на тях).
Изнудването на Турция не докара до нищо - Ердоган не възнамеряваше да се съобщи. В резултат на това Тръмп ще би трябвало да даде заден ход (въпреки че той не е заплашвал персонално, действайки предпазливо). Сега американците ще би трябвало да се съгласят, че турците дават обещание да слагат F-35 и C-400 в разнообразни региони - тъй че самолетите да не са в зоната на покритие на ракетните системи. Всъщност - цялостно проваляне на Съединени американски щати.
Втората вест е обвързвана с различен контракт за C-400, в този момент с Индия. Тук Щатите също се пробват да се намесват. И в случай че по-рано американските конгресмени най-вече говореха по тематиката на съглашението, подписано от Путин и Моди, то в четвъртък се включи и Държавният департамент, въпреки и посредством устата на своя неизвестен почитан представител, само че повече от съответно.
Както написа Times of India, представител на Държавния департамент съобщи пред кореспонденти, че не е склонен, че решението на Делхи да купи C-400 от Москва " няма значение ".
" Този представител не се съгласи с мнението, че закупуването на системата С-400 от Русия няма да има никакви последствия, в случай че тази страна усили военните си покупки в Съединени американски щати.
" Не съм склонен с това. С-400 е значим, тъй като има наказания според закона " За битка с враговете на Съединени американски щати посредством наказания ". Това е значимо и тъй като такива доставки попречват бъдещото високотехнологично съдействие ", съобщи представителят на Държавния департамент.
Сделката за С-400 може да докара до налагане на наказания от страна на Съединени американски щати в сходство със закона " За битка с враговете на Съединените щати посредством наказания ", който беше признат от Конгреса на Съединени американски щати за противопоставяне на оръжейни покупки от Русия.
Той съобщи, че в случай че Индия реши да закупи системата за противовъздушна защита С-400 от Русия, това ще има съществени последствия за двустранните военни връзки.
" Можете да видите доста сериозния диалог с нашия сътрудник на НАТО Турция. Същите проблеми ще зародят, в случай че Индия реши да закупи системата С-400... Ние не смесваме системи, които употребяват най-модерните технологии. Закупуването на С-400 основава избрани закани. Затова тече този диалог в този момент с Турция. "
Отбелязвайки, че няма никакви изключения от закона CAATSA, служителят сподели, че има наредба, която разрешава изключение от президента.
" Всеки случай ще бъде обсъждан самостоятелно. Но ми се коства, че главният въпрос е посоката, в която се водят военните връзки на Индия. С кого ще показа най-модерните технологии и системи за поддръжка? Защото някои решения изключват други решения ”, съобщи представителят на Държавния департамент.
" Тъй като преговаряме за снабдяването с бойни самолети и други съвременни оръжейни системи, решението на Индия по отношение на С-400 ще повлияе на тези полемики. "
Индия, чийто максимален оръжеен сътрудник остава Русия през последните години, е сключила оръжейни контракти със Съединени американски щати за 18 милиарда $. Сега Щатите стартират да я заплашват с отвод да доставят оръжие, което е потребно за него. Защото военно-техническото съдействие с Делхи е належащо от Вашингтон, надалеч освен по финансови аргументи. Основната цел е да се приближи до Индия като част от построената от Съединени американски щати линия на въздържане на Китай в Азиатско-Тихоокеанския район.
Да се мисли, че Индия, която е била обвързана с Русия в продължение на шест десетилетия на най-близкото военно-техническо съдействие, ще отиде на демонстративно отменяне на към този момент подписано съглашение с Москва, значи да не се схваща нищо от геополитическото мислене на индийския политически хайлайф. Защо тогава Щатите заплашват Индия, въпреки и анонимно? Няма разумен отговор на това, като се изключи че от американският хайлайф просто не могат да мълчат, даже когато им е преференциално.
Но третата вест беше превръщане на тематиката с обстоятелството, че Русия е отказала на Иран доставката на С-400. Това оповестява Bloomberg, цитирайки даже някои детайлности за метода, по който се твърди, че е направено. В Москва " сензацията " беше опровергана, само че съумя да се разпръсне по целия свят, което, строго видяно, беше задачата на провокацията. Необходимо е да се забие чеп сред Техеран и Москва, като се разчита на обстоятелството, че преди 10 години Русия, откакто потегли да затопля връзките си със Съединени американски щати и Израел, постъпи не доста почтено със своя сътрудник и замрази доставките на С-300, договорът за който към този момент беше подписан.
Но в този момент обстановката е напълно друга. И освен тъй като връзките на Русия със Съединени американски щати са се трансформирали. От 2015 година Русия работи с Иран като " братя по оръжие " в Сирия, доставката на С-300 беше приключена през есента на 2016 година, политическите връзки на двете страни също станаха по-близки. Иран е на път да се причисли към пълноправните членове на Шанхайската организация за съдействие. Сегашният опит на американците да скапват иранската договорка ще се провали, войната в Сирия ще завърши и в случай че Иран има потребност от С-400, той ще ги получи. Но в този момент няма искане или, надлежно, отвод. Но има опит за въвеждане на ужас в връзките сред двете страни. Особено впечатляващи са заглавията в стила " Договорът за доставка на С-400 е преустановен " - не става въпрос за контракт.
В същото време най-тъжното за американците е, че когато бъде реализирано съглашение за доставката на С-400 в Иран, комплексите ще се намират освен в Турция и Сирия, само че и в Саудитска Арабия, както и в Обединените арабски емирства. И двете страни към този момент са изразили интерес към закупуване на тези системи за противовъздушна защита. Освен това договорът със Саудитска Арабия е подписан през 2017 година, макар че съответните дати към момента не са контрактувани.
Тази година ще се организира визитата на Путин в Саудитска Арабия. И е повече от евентуално, че в хода на него ще бъде оповестено тъкмо по кое време саудитците могат да получат С-400. Дали крал Салман и принц Мохамед също ще бъдат осъдени за съдействие с Русия? Дори е любопитно да разгледаме този проблем, като се има поради, че саудитците, които от този момент са престанали да преглеждат Вашингтон като държател на света след времето на Обама, дават обещание на Тръмп да си купят американски оръжия на стойност съвсем 100 милиарда $.
Като се има поради броят на страните, които се интересуват от доставката на С-400, в този момент съветските индустриални благоприятни условия са главният лимитиращ фактор. Уви, стеснен. Но те ще порастват дружно с възходящото въздействие на Русия в света и рухването на въздействието на Съединени американски щати, които сами по себе си способстват за това, пробвайки се да застанат на пътя на съветските " четиристотки ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР