Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма решение за

...
Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма решение за
Коментари Харесай

Хиновски: Сами не можем да построим АЕЦ Белене по никакъв начин

Нищо не харизваме на Украйна, тъй като още няма решение за договорка, с която да бъдат продадени двата реактора, купени за АЕЦ „ Белене ” на Украйна. Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски пред нова нюз в отговор на Георги Първанов, че сме харизали реакторите на Украйна.

„ Разговорите са за продажба. За мен това е един от най-хубавите ходове на българската енергетика, другояче щеше да се стигне до рязане за скрап ”, изясни Хиновски.

Според него сами не можем да построим АЕЦ „ Белене ” по никакъв метод.

„ За АЕЦ „ Козлодуй ” би трябвало да побързаме. България би трябвало да подписа контракт за капиталово изследване и планиране на 7-ми блок на нуклеарната ни централа. „ Предстои най-важната стъпка – с какво финансиране ще се прави – с европейски вложители или план със Съединени американски щати. Той може да бъде корпоративен, не държавен план. Държавата ще взе участие като даваща гаранции за нуклеарната сигурност ”, сподели Хиновски.

„ Българската промишленост би трябвало да бъде предпазена с една защитна мярка, в случай че цените стартират да порастват, те ще получават обезщетения. Ръстът на цените на тока ще бъде обвързван с растеж на приходите на българските електропроизводствени предприятия. От там ще бъде главният доход. Когато едно сдружение има бюджет и си е направило сметка, че ще печели 5-10%, а станат 50, в реда на нещата е солидарно разликата сред плануваната облага от 10% и 100% да бъде давана за общодържавни цели, за подкрепяне на промишлеността, която е антиинфлационна мярка. Ако това не се прави, тези сдружения ще покачват цените ”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР