НишаСтроителството започна в началото на август и само три месеца

...
НишаСтроителството започна в началото на август и само три месеца
Коментари Харесай

„Главболгарстрой“ и модерният завод за нови заводи

Ниша

Строителството стартира при започване на август и единствено три месеца по-късно се чака заводът да проработи. Годишният индустриален потенциал на предприятието е 140 000 м² покрита индустриална повърхност. Инвестицията е в размер на 12 млн. лева и включва покупката на земята, софтуерното съоръжение, самото строителство и позиционирането на пазара. „ Възприетата технология, компетенциите и опитът на управителния състав, положението на индустриалните машини и уреди дефинират завода като водещ в софтуерно отношение на пазара. Това ще е най-модерният в България цех за сглобяеми авансово напрегнати стоманобетонови структури “, твърдят инж. Златев и инж. Теллиев.  Двамата са взели интензивно присъединяване при проектирането на това оборудване. Вдъхновител на плана и главен негов мотор е инж. Константин Златев, несъмнено, с неотменната поддръжка на инж. Теллиев. Когато виждат ниша на пазара, изследват опциите и със съдействието на централното управление на Главболгарстрой се заемат с проектирането и цялостната реализация на завода, като ще дават отговор и за производството по-късно.

Синергия

Решенията, които тук се ползват, ги няма в нито един различен сходен цех в страната. Като стартираме от хората – 52-ма на брой, особено привлечени да го построят и след това да работят в него, и стигнем до слънчевата централа на покрива. Избран е допустимо най-високият клас съоръжение за производството на така наречен прифаб детайли, или авансово напрегнати стоманобетонови структури. Заводът се строи върху 50 дка земя. Отделено е изключително внимание на усъвършенстването на самото произвеждане за понижаване на разноските на клиента и съкращаване на периодите за създаване на обекта с тези прифаб детайли. Основният „ коз “ на плана е предлагането на цялостно инженерингово обслужване съгласно потребностите за всеки съответен обект - от проектирането на покритите площи, осъществяването в завода, монтажа на място и довършителните работи. „ Получава се синергия сред производството на авансово напрегнатите структури и строителството на индустриалния обект “, твърди инж. Златев.

Пазар

В момента пазарът на авансово напрегнати структури в страната се прави оценка на към 530 хиляди кв. м. годишно. Екипът е пресметнал, че е стопански обосновано обекти с прифаб да се построяват в радиус от 150 км от Пазарджик. Наличните досега мощности в страната може да създадат до 300 хиляди кв. м. годишно. Това отваря небосвод за последващо уголемение на този Завод за сглобяеми стоманобетонови детайли и то най-вероятно ще стане на идващ стадий, като е планувана и земя за сходна цел, прилежаща към терена на завода. Интересът към това произвеждане е толкоз огромен, че още преди да стартира строителството на завода, той има контракти за цялата 2023 година В момента индустриалното строителство се развива с бурни темпове. Без подозрение времето и мястото на този цех за фабрики е тъкмо определено.

Мотивация

ГБС - Пловдив извършва държавни поръчки, както и доста планове на частни възложители. Изграждат нови обекти на разнообразни търговски вериги, само че също пречиствателната станция в Пловдив, на тях бе поверено и разширението на завода за електрически колела на Макском. Работят върху близо 10 огромни обекта по едно и също време и плюс това тестват прага на своите благоприятни условия с план, който двамата изпълнителни шефове да ръководят от построяването на завода до неговото пълноценно действие след стартирането му в употреба. Ето кое ги стимулира: „ Ръководителите и притежателите на холдинга са ни дали опция да се оглеждаме за новости, да проучваме пазара и да предлагаме планове. Двамата се допълваме и сме добър тандем, което прави взаимната ни работа още по-ефективна “.

В школата по професионално майсторство, която инж. Симеон Пешов сътвори, има отлични попълнения.

Предлагаме гледната точка към специалността на двамата изпълнителни шефове от ГБС – Пловдив:

Инж. Константин Златев:

Строителството е най-екипната работа

В Главболгарстрой съм от 1 октомври 2012 година Сам отидох в ГБС и споделих, че желая да работя в най-голямата строителна компания в България. Завърших УАСГ през 2007 година, след това седем години бях архитект и взех решение, че би трябвало да направя идната стъпка към нещо по-голямо. За мен да си строителен инженер не е специалност, а

предопределение

Строителството е работа по обекти и на колела и в това е неговият сексапил.

Баща ми е строителен инженер и от дете виждам по какъв начин работи. Неговата отдаденост ми се съобщи и до момента в моите очи това е най-хубавата специалност.

Свикнах по едно и също време да изпълняваме шест-седем, от време на време и 10 обекта. Екипът е значим. Ако човек е самичък, нищо не може да направи. Строителството е най-екипната специалност. В момента работим с над 170 души, само че непрекъснато търсим нови хора. На който му се работи, има желанието и

искрата

е добре пристигнал. Преди време беше проблем да съберем нужните хора, само че в този момент най-хубавите фрагменти сами идват при нас. Като ръководители ние сме едно цяло с хората си. Споделяме всичко, отговорността е наша, само че грешката е обща. Трябва да има дисциплинираност и суровост, с мярка обаче. Хората работят по-добре, когато са спокойни.

Когато постъпих в ГБС, Блага Дудунчева ме вкарваше в работата. Тя ми сподели: „ Сега ти е паднало да гребеш познания с цялостни шепи. Това, което ще видиш в ГБС, другаде не може да го намериш “. Послушах я. В този холдинг обичаме забавните и комплицирани обекти – индустриални, промишлени, инфраструктурни. Нека младите да идват при нас, в случай че желаят да напредват в специалността.

Най-сложният обект

в който до момента съм взел участие, е Биовет АД в Пещера. Там бях началник на плана. Това е високотехнологичен цех, който успяхме да изградим за към година и половина. Огромен обект, на който работиха 1500 души. Тогава бях прелестно сюрпризиран, че в света това е вторият по величина цех за антибиотици за животни. Със мощен почит съм към инж. Живко Янев, шеф Капитално строителство в Биовет, от него научихме доста нови неща.

Когато при започване на август т. година подписахме контракта с Макском за уголемение на техния цех, разбрах, че компанията е вторият по величина производител на колела в света. Постоянно се увещавам, че в България има невероятни бизнесмени, които построяват предприятия и основават работни места.

Имал съм доста оферти да отпътува в чужбина. Но съм уверен, че камъкът си тежи на мястото. Работливият човек ще се осъществя на всички места. Стига да работи мъдро и рационално.



Инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев - Снимка Главболгарстрой

Инж. Димитър Теллиев:

Професионализмът се потвърждава в дълбоки води

Завърших специалността „ ВиК филтриране “ в УАСГ. После се занимавах с ВиК планиране и през 2010 година след изявление започнах работа в ГБС. Сега съм в най-голямото строителство.

Здраве, работа и предпочитание за мен са трите опорни точки в развиването. При добра организация с

прекрасен екип

от експерти, нещата се получават. В ГРС е процедура да си слагаме къси периоди. Обичаме провокациите и реализираме набелязаното. Обикновено възложителите бързат доста и ние се стремим да осъществим в период уговорките си. Работим в екип и постоянно търсим най-правилното решение, по тази причина деликатно изслушваме мнението на сътрудниците си. А когато има и спор, най-после постоянно излиза истината.

Кариерното израстване става последователно - с доста работа по огромни обекти, с струпване на познания, с допитване до по-опитни сътрудници. Иска се и доста четене даже през почивните дни. И като те пуснат в дълбоките води, от теб зависи дали ще изплуваш.

Нови попълнения

в екипа привличаме с огромни обекти, сигурно и успокоение. При нас няма напрежение. Сформираме екип, работим обикновено и който има сили и предпочитание, остава. Ние непрекъснато се учим, след това предаваме от своето ноу-хау на новите сътрудници. Не е срамно да „ откраднеш “ опит. Имаме стажантски стратегии, ориентирани към студенти от УАСГ, привличаме и възпитаници от Строителния колеж в Пловдив, като им даваме опция да стъпят крепко в специалността. Предлагаме им трамплин, а кой какъв брой ще скочи, зависи от самия него. Желаещи да работят идват и посредством рекомендация на хора от компанията или пък посредством HR организации. Дефицитът за фрагменти е сериозен. Но преимуществото на ГБС на пазара на труда е, че е от най-стабилните компании и във връзка с всички договорености не е компания „ Утре “. Има

тласъци

хората да работят повече и по-добре. ГБС е правилната компания даже с неточните.

Нашата задача като ръководители е да намерим вярното място на всеки, с цел да работи на драго сърце. На тази позиция носиш отговорност и за работата, и за хората, само че тези огромни отговорности не ме тормозят. Сложността на обектите нараства, само че и това не ни плаши. Ситуацията се трансформира, средата става все по-несигурна, инфлацията пораства. Но умеем да намираме баланс, с цел да е допустима крайната цена за вложителя.

Зная, че сложното ще мине и ще пристигна още по-трудното. Ние обаче с екипа си вървим напред и нагоре. Доверието, завоювано с качество, е нещо същинско.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР