Никозия. Делегация от Стопанска академия Димитър А. Ценов, в лицето

...
Никозия. Делегация от Стопанска академия Димитър А. Ценов, в лицето
Коментари Харесай

Делегация от Стопанска академия - Свищов гостува на българския посланик в Република Кипър и участва в учредяването на първия задграничен алумни клуб

Никозия. Делегация от Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, в лицето на заместник-ректора по „ Студентска политика и институционални връзки “ – доцент доктор Николай Нинов и гл. ас. доктор Юлиян Господинов – координатор „ Образователен маркетинг “ в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, бе на работно посещаване в Република Кипър по покана на някогашни ученици на свищовското висше учебно заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия . В посолството на Република България те бяха признати от дипломат Христо Георгиев и Мина Христова-Маринова – втори секретар (двустранни връзки в региона на културата и образованието, финансови въпроси). По време на работната среща бяха показани активността и просветителното портфолио на свищовското висше учебно заведение, включително предлаганите специалности, формите на образование, семестриалните такси, социално-битовите условия и опциите за кариерно развиване на студентите. В подтекста на провежданата от управлението на Стопанска академия политика по привличане на студенти от чужбина (включително и представители на българската диаспора) бе потърсено подпомагане за даване на опция за привличане на задгранични студенти в границите на планувана серия от срещи с възпитаници и учители от българските съботно-неделни учебни заведения в Република Кипър, както и желанието за основаване на първия чуждестранен алумни клуб – част от Асоциацията на възпитаниците на СА „ Д. А. Ценов “ – Свищов.
Българският дипломат осведоми гостите за годишно проведеното Международно ревю „ Образование и кариера ”, което се организира през месец февруари в Никозия и насочи покана към Стопанска академия да взе участие в него. По време на срещата бе коментирано, че българските университети имат положително име в Кипър и съществува забележителен интерес за следване в България, както и че се ползват франчайзингови образования, предоставени от български университети в някои кипърски колежи. Изказана бе подготвеност от страна на посолството за оказване на цялостно подпомагане за разпространение на СА „ Д. А. Ценов “ измежду кипърските студенти, за което посланикът и вторият секретар получиха сърдечни благодарности. На дипломат Георгиев бе връчен почетен плакет „ 80-години СА „ Д. А. Ценов – Свищов ”, комплект рекламно-информационни материали и алегоричен пай „ свищовска земя ” от града на стоте първи неща.
В рамките на визитата на доцент Нинов и гл. ас. Господинов стана факт и учредяването на първия чуждестранен клуб към Алумни асоциацията при Стопанска академия. Клубът получи името „ Приятели на СА – Кипър “. За ръководител бе определена Снежана Мусакова-Георгиева, приключила в Стопанска академия познавач. „ Социално и застрахователно дело “, а сега е шеф на Българско неделно учебно заведение „ В. Левски “ – Дали, Кипър. Членовете, взели участие в учредяването на новия клуб, са седем и са се дипломирали в разнообразни випуски на специалностите „ Социално и застрахователно дело “ (по-късно преименувана на „ Застраховане и обществено дело “), „ Счетоводство и надзор “ и други. Целите, които управлението на клуба си сложи, са в посока насърчаване на пълноценни връзки със свищовската академия, разпространение на продуктите на висшето учебно заведение измежду българската общественост в Кипър, оказване на подпомагане и поддръжка при набирането на кандидат-студенти, искащи да се образоват в СА „ Д. А. Ценов ”. По време на учредителното заседание всички членове споделиха занимателни мемоари от студентските си години в Свищов, припомниха си с трогване за своите преподаватели и сътрудници, с огромна част от които поддържат контакт и до през днешния ден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР