Никой родител не знае как да реагира абсолютно във всяка

...
Никой родител не знае как да реагира абсолютно във всяка
Коментари Харесай

Ето кои са най-честите „бели лъжи“ на родителите

Никой родител не знае по какъв начин да реагира безусловно във всяка една обстановка. Понякога се постанова да импровизираме и да взимаме бързи решения на момента. В сходни моменти могат да бъдат оправдани и „ белите неистини “. Дали обаче? Те обаче могат да имат отрицателно въздействие върху развиването на детето.

Независимо дали желаеме да си го признаем, или не, множеството родители изричат неистини към децата си и това не всеки път е неприятно. Всеки родител прибягва малко или доста до бели неистини, с цел да предотвратят възможни нервности и мелодрами. Ето кои са най-честите неистини, които родителите изричат:

1. Някои родители лъжат за лично улеснение. Ако да вземем за пример детето желае нещо от магазина, родителите споделят, че магазинът е затворен или че нямат пари в този момент, или че това, което те желаят, не се продава, или че ще му го купят на следващия ден – единствено и единствено с цел да предотвратят някоя нервност.

2. За да окуражат детето си, споделят: „ Рисунката е прекарсна! “ Въпреки че тя въобще не е. Това е една от най-честите „ бели неистини “, които родителите изричат – хвалят нещо, което детето е направило – дрънкулка от пластилин, рисунка или друго – и в това няма нищо олшо, тъй като предизвикват детето да продължава и да се развива.

3. Родителите лъжат и с цел да избегнат неуместни тематики. Ако да вземем за пример детето попита какво значи някоя неприлична дума, която е чуло, е допустимо родителят да излъже. Децата обичат да задават неуместни въпроси. Не съзнателно, несъмнено, само че въпреки всичко се случва доста постоянно. В този случай родителите избират да заобиколят истината – това се отнася за въпроси като бременност, раждане, гибел и други

4. Лъжат за всевъзможни измислени герои. Почти всяко дете до избрана възраст има вяра в съществуването на Дядо Коледа или Феята на зъбките. Това дава наслада на детето, изпълва го с любознание и неспокойствие да получи нещо от своя обичан воин или с вяра да го срещне.

Разбира се, когато се прекрачва границата, е допустимо това да докара до бъдещи проблеми с доверието сред родители и деца.

Това ще бъде тематика на друга публикация.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР