Никой няма да бъде оставен на улицата, но няма да

...
Никой няма да бъде оставен на улицата, но няма да
Коментари Харесай

Агенцията за бежанците увери, че украинците ще бъдат настанени в държавни бази от юни

Никой няма да бъде оставен на улицата, само че няма да е в четиризвездния хотел. Това сподели ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева по време на чуване в парламентарната комисия по туризъм по отношение на това, че с края на май изтича мярката, по която хотелиери получава по 40 лева дневно за настанен емигрант.

С Васил Величков от Националния спешен щаб за бежанците от Украйна показаха, че още при настаняването им в хотели, хората са били уведомявани докога могат да останат, като някои хотелиери позволяват това и след края на май.

По данни на организацията в програмата за настаняване вземат участие сумарно 1150 хотела, които са благосъстоятелност на 500 бизнеса. В някои от тях единствено дребен брой стаи са отделени за това. Двамата описаха, че измежду хотелиерите, които по принцип " са избавили ситуацията " с настаняването, има и такива, които са създали редица нарушавания. Най-честото е, че не са записали в период от 24 ч., както изисква законът, настанените в системата на Министерството на туризма ЕСТИ. Това е и повода да не могат да получат заплащане от бюджета за това настаняване.

Други са записали единствено част от настанените, като не са очаквали да бъдат тествани, само че инспекция от служители на реда е открила настанени над 1000 в един от хотелите при регистрирани едвам 10. Величков разяснява, че това се случвало, тъй като от години хотелиерите имали сделка с общините да не дават действителните данни, като по този метод пестят от курортната такса и инспекции не им се правили.

Трети пък, с цел да си спестят регистрацията на рецепцията, пращали бежанци в полицията да се записват сами като настанени на частни адреси. Изреждането на тези нарушавания накара някогашния министър на туризма Николина Ангелкова, която закъсня за съвещанието и не чу цялата информация, да упрекне двамата, че поставят всички хотелиери под общ знаменател, които настанявали бежанци, до момента в който ръководещите две седмици след началото на войната се чудели какво да вършат.

Величков добави и че някои хотелиери се пробват да накарат настанени при тях бежанци да стачкуват, че ще бъдат оставени на улицата от 1 юни и по този начин да основават напрежение. Допълни, че няма по какъв начин бежанците да останат на прехрана на страната в хотели, тъй като това е голям разход. Освен това уточни, че пазарът на труда " ще глътне " бързо доста от тях по специалността им. По данни на организацията 65% от получилите краткотрайна протекция са с висше обучение.

Когато на тези хора им е предоставена краткотрайна протекция и те непринудено са се записали да я получат, те нямат право на избор къде ще бъдат настанени, подсети Васил Величков от Националния спешен щаб за бежанците от Украйна. Ако е належащо, ще ги настаним и в чисто новите лагери за бежанци на дирекция " Миграция ", които могат да бъдат от отворен и от затворен вид, в случай че е належащо, ще ги настаним в спортни зали с кревати, които са приготвени, добави той. Величков посочи, че паралелно с това се работи за освобождението на още държавни почивни бази, а на местата, където са били към този момент продадени карти за отмора на чиновниците, парите ще им бъдат възобновени.

Величков подсети, че в държавните бази с прилични условия има към 33 хиляди кревати, като става дума за 455 обекта навътре в страната, само че част от тях са и по морето. В момента се събира информация от администрациите за други свободни бази.

Той заяви, че част от бежанците са се ориентирали да си намерят работа и да излязат на квартира, като до няколко дни ще бъде основана платформа с въпросници, с цел да може страната да събере настояща информация за точните им планове. Обяви, че за тези, които желаят да се интегрират, ще сработи мярката " Солидарност " за субсидирана претовареност, като тази мярка ще е ориентирана най-вече към частния бизнес, тъй като е потвърдено, че там тя е устойчива - една година след края на мярката служащият към момента е назначен на същата позиция при същото юридическо лице.

Мариана Тошева съобщи, че част от украинските жители са декларирали предпочитание да отидат на външни адреси, като някои питат дали може най-малко първоначално да им се помогне с заплащането на наема, друга част от бежанците декларират, че биха напуснали България и добави, че през последни два дни броят на напусналите страната украински жители е по-голям от броя на влезлите за денонощие, като някои от тях отпътуват за Турция, Румъния или Гърция.

Мярката " Солидарност " планува 3 месеца субсидиран наем, вдишване на минималната заплата, без значение че работодателят може да заплаща повече, и др.

Тошева разгласи и че с актуализацията на бюджета ще се изискат още 500 хиляди към бюджета на организацията до края на годината, с които да се покрият разноските по командироване на чиновници. Освен това към нея има 100 щатни бройки, за които през последните години не е било обезпечено финансиране и в този момент още веднъж ще бъде поискано поради незадоволителния брой чиновници.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР