Никой не спира строителството на магистрала Хемус. Важно е обаче

...
Никой не спира строителството на магистрала Хемус. Важно е обаче
Коментари Харесай

Регионалният министър: Не може да се дават пари за нещо, което няма да започне да се прави с години

„ Никой не стопира строителството на автомагистрала „ Хемус ”. Важно е обаче кой би могъл да го спре. Първо - могат да го спрат компаниите, които могат да кажат на служащите си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде неистина, тъй като те имат доста пари, само че е допустимо този развой да се случи по други аргументи. Искам да кажа на служащите, че компаниите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е началник на „ Автомагистрали ” ЕАД и на всички подизпълнители. Аз нямам власт над него. Въпреки че „ Автомагистрали ” ЕАД е благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие, господин Беличев може да се уволни, единствено в случай че той самичък реши ", това съобщи по Нова телевизия минстърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Тя съобщи, че са дадени доста пари, само че без гаранция за качество на пътищата.

„ Държавата отделя доста пари за строителството им. Фирмите, които извършват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че е дават доста пари и компаниите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва по този начин? Механизмът по който се надписва сметката е явен. При така наречен „ инженеринг ”, в случай че за веднъж трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, само че количеството е повишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма публични поръчки ”.

Комитова добави, че автомагистрала „ Хемус ” съставлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен.

„ Това е равно на автомагистрала „ Тракия ” от Пловдив до Бургас. „ Хемус ” е разграничена на 9 сектора за строителство. За секторите от 1 до 6 сме одобрили 1.95 милиарда лева, а за секторите 7,8 и 9 сме обезпечили 1.8 милиарда лева ”, изясни тя.
 Министерство на регионалното развитие с още информация за строителството на „ Хемус ” Министерство на регионалното развитие с още информация за строителството на „ Хемус ”
Министерството на районното развиване с брифинг за автомагистрала „ Хемус ”. Очаква се на него да бъдат изнесени още данни...

„ В секторите 1,2 и 3 се прави строителство с разрешението на за градеж, а в секторите 4,5,6,7,8 и 9 не е почнало строителството. Нека поговорим кой и по какъв начин стопира строителството на автомагистралата? В 1,2 и 3 се строи и към този миг, а в другите няма по какъв начин да спрем строителство, което не е почнало ”, съобщи министър Комитова.

По нейните думи средствата за строителство на автомагистралата не са спрени.

„ По първото разпореждане от сектори от 1 до 6, за които са разходени близо 2 милиарда лева се строят единствено 1,2 и 3, а другите не са стартирани. Важно е да отбележим, че „ Хемус ” се строи от нашето комерсиално сдружение наречено „ Автомагистрали ” ЕАД. Това е главната строителна компания, която работи с доста подизпълнители, на които са раздадени задатъци ”, споделя Комитова.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР