Никой не очакваше Украйна да се съпротивлява толкова много. Никой!,

...
Никой не очакваше Украйна да се съпротивлява толкова много. Никой!,
Коментари Харесай

Жозеп Борел пред "Настоящее время" TV: Преди година се обадиха в пет сутринта: "Киев е бомбардиран!"

" Никой не очакваше Украйна да се съпротивлява толкоз доста. Никой! ", споделя пред " Настоящее время " евродипломат № 1 Жозеп Борел по отношение на годишнината от началото на варварската война на РФ против Украйна. В изявлението той споделя по какъв начин е научил за началото на войната в Украйна и какво е претърпял тогава. Освен това Борел е един от тези, които към този момент година координират дипломатическите старания на европейските страни за доставката на оръжие на Киев.

Борел акцентира: " Ние не желаеме трета международна война. И по тази причина не сме воюващи: поддържаме едната страна, само че не участваме във войната. " Кога, съгласно европейския посланик, ще завърши войната в Украйна, има ли към момента късмет за мирни договаряния сред Москва и Киев и ще чака ли Русия аналог на Версайския контракт?
 
Г-н Борел, беседваме с вас в навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна. Затова първият въпрос, който желая да ви задам е за нощта на 23 против 24 февруари. Как разбрахте, че Русия е нахлула в Украйна? И каква беше първата ви реакция на това като почитан представител на Европейски Съюз и като човек?

Преди една година ми се обадиха в пет часа сутринта. И когато чух телефонния звън, незабавно си помислих: това позвъняване би трябвало да ми каже, че Киев е бомбардиран. И глас от другия завършек на телефона ми споделя: " Киев е бомбардиран ". Тогава разбрах, че страницата на историята се обръща и навлизаме в трагична обстановка.

Година по-късно хиляди починаха. Украйна се унищожава. Цивилните са бомбардирани. Инфраструктурата на Украйна е изцяло разрушена: няма ток, няма вода. Това е покруса за украинския народ, само че и за съветския народ. Десетки хиляди бойци починаха и доста бяха ранени. Що се отнася до Русия, това е трагична обстановка за целия съветски народ, освен за Путин и неговия народ. За съветския народ това е тъжна история. И не знаем какъв брой дълго ще продължи това.
 
Чухме, че в началото някои страни-членки на Европейски Съюз са имали подозрения, че Украйна е в положение да издържи война с Русия. Имаше догатки, че Киев и Украйна скоро ще паднат. Лично в кой лагер сте бил?
Никой не е очаквал, че Украйна ще се съпротивлява толкоз доста. Никой. А Путин сигурно не е очаквал това. Путин беше сигурен, че след няколко седмици ще бъде в Киев. И множеството другари на Украйна несъмнено се опасяваха, че Украйна няма да оцелее. Но съветската войска сподели, че нейната войска не е толкоз добра, колкото се предполагаше. А украинците, в противен случай, се оказаха доста по-смели и подготвени да защитят страната си.

В самото начало на войната смятах, че икономическите наказания против Русия не са задоволителни. Не можете да отговорите на настъпление, на принудително навлизане в страна, просто като възбраните износа или вноса от тази страна. Трябваше да се направи нещо друго и в това време да се окаже военна помощ. И с помощта на тази военна помощ Украйна съумя да устои.

Украинците са вложили доста повече от просто оръжие: те са дали живота си, те са посочили храброст, те са посочили воля да се съпротивляват и да останат свободна и самостоятелна страна. И това, което споделих нагоре, е това, което трябваше да създадем. направи го по-бързо. Повече и по-бързо.
 

 
Реакцията на Европейски Съюз на нахлуването на Русия в Украйна беше в действителност невиждана през цялото време. Бяха наложени мощни наказания, а страните от Европейски Съюз съвсем стопираха потреблението на съветски газ, а също по този начин вкараха таван на цените на съветския нефт. Европейски Съюз също даде финансова и военна помощ на Украйна. Въпреки това Украйна разчита на повече. Какво друго съгласно вас може да направи Европейски Съюз за Украйна, в случай че това е правилно?
 
- Още от същото, повече от същото. По-големи и по-бързи: икономическа поддръжка, военна помощ, военно образование, филантропична помощ, определяне на дипломатически връзки с трети страни, с други страни по света, налагане на наказания на съветската стопанска система, с цел да не могат да продължат да финансират войната. Това сме опитвали и се опитваме да вършим. И това е, което би трябвало да продължим да вършим.

Няма да преоткривам колелото. Просто би трябвало да покажа дебелоглав, неизменност, стратегическо самообладание. Ако украинците се съпротивляват, би трябвало да ги подкрепим. За нас това има своята цена, само че доста по-малка от цената, която заплащат за това украинците и – простете ми, че го споделям – и руснаците.

Тази война е позор за целия свят. Целият свят заплаща висока цена за това: растящи цени на електрическата енергия, енергийните запаси, храните, галопираща инфлация, слаб стопански напредък. Всички по света заплащат цената за следствията от решението на Путин да нахлуе в Украйна.
 
Оценихте ли по някакъв метод въздействието на към този момент наложените наказания върху Русия?
Вижте, предходната година беше добра за Русия, тъй като цените на силата скочиха до небето. През юли-август плащахме 300 евро за мегаватчас ток, което е 6-10 пъти повече от преди войната. И към момента бяхме подвластни от съветския нефт и газ. Продължихме да ги купуваме и то на най-висока цена. Значи са се справили добре.
Но обстановката се трансформира, тъй като към този момент не купуваме от тях. Русия загуби главния покупател на своя газ и няма да има различен. Русия губи пари. Вижте числата: бюджетният недостиг през януари тази година е 14 пъти по-голям от януари предходната година. Търговия: Приходите от нефт се свиват. Вижте, те получават единствено 40 $ за барел, когато купувачите заплащат 80 за барел Брент.

Търговията понижава, дефицитът на държавния бюджет пораства, търговията също понижава. Русия има огромен търговски недостиг. Така че съветската стопанска система ще бъде ударена. Но няма да има неотложен резултат. Ще отнеме време, само че ще й аргументи огромни вреди.
 
Колко дълго, съгласно вашите предварителни и приблизителни оценки, Русия ще може да резервира способността си да води война против Украйна?
Аз не съм вещател. Но глобите сигурно ще отслабят съветската стопанска система. Дадоха доста жертви... доста от бойците им починаха. Но бяха нанесени и материални загуби: над 1600 танка бяха унищожени. Това е нещо, което Путин в никакъв случай не би могъл да си показа. Но, за жалост, те наподобява са подготвени да продължат тази война, тъй като са концентрирали 300 000 бойци на фронтовата линия, което е два пъти повече от броя на персоналния състав, който са имали на границата преди началото на войната. И всички се опасяват, че когато времето се оправи, тези бойци ще бъдат хвърлени в нахлуване, даже са почнали настъплението.

Те ще се опитат да пречупят съпротивата на украинците. Но по тази причина би трябвало да продължим да ги поддържаме и да държим вратата отворена за всеки кротичък развой, който всеки може да инициира
 
Украйна заявява, че като цяло би считала за победа повторното завземане и връщането на своя надзор върху всички територии в границите на нейните интернационално приети граници от 1991 година Президентът на Украйна допуска, че това ще стане допустимо още тази година, т.е. през 2023 година Каква е вашата прогноза?
Нормално е Украйна да се бори за своята териториална целокупност. И ние поддържаме териториалната целокупност на страните и Хартата на Организация на обединените нации. Хартата на Обединените народи се основава на териториалната целокупност на всички страни в техните интернационално приети граници. Това е крайъгълният камък на нашия учреден на правила интернационален ред. И най-важното предписание е мирното разрешаване на спорове, зачитането на суверенитета на страните и зачитането на тяхната териториална целокупност. Разбира се, това е, за което приказва президентът Зеленски.
 
Колко близо са страните членки?
Трябва да намерим баланс сред военната поддръжка за Украйна и това да не бъдем считани за воюваща страна, за участник във войната. Ние не желаеме трета международна война. И затова ние не сме воюващи: поддържаме едната страна, само че не участваме във войната. И това основава прочут баланс и е демонстрация на известна нерешителност.

И би трябвало деликатно да проучваме: какво е равнището на нашата поддръжка? Но, доколкото разбирам, тази поддръжка би трябвало да бъде толкоз, колкото е належащо. Имаше разногласия дали да даваме танкове? Да, ще осигурим танкове. Трябва ли да дадем бойни самолети? Това е настояването на президента Зеленски, в Мюнхен той изиска това. Въпросът беше дали държавите-членки ще се вслушат в това искане. Засега да пратим танковете, които обещахме, тъй като отново ги няма. И би трябвало бързо да се появят там.
 
Европейският съюз изготви ли към този момент подобен проект по какъв начин да резервира мира на континента след успеха на Украйна? И по какъв начин Европейски Съюз счита да се оправи с Русия по-късно?
(...) Нямаме нищо срещу руснаците, те също страдат от тази война, губят живота си. И губят стопански благоприятни условия, губят разцвет. И Русия ще остане в края на войната. Но би трябвало да стартираме да мислим по какъв начин можем да възстановим мира и сигурността в Европа. И това би трябвало да се случи в миналото – и колкото по-скоро, толкоз по-добре. И би трябвало да помислим по какъв начин. А Русия... Кой ще съставлява Русия след войната? Кой знае?
 
Смятате ли, че това е въпрос на идващите години или десетилетия?
Честно казано, не знам. Задавате ми въпрос, на който не мога да отговоря. Знаеш ли, до момента в който съм на работа, имам работа. Състои се в поддържането на единството сред страните-членки на Европейския съюз, единството на всичките 27 страни – а това не е толкоз елементарно – с цел да се договорят наказания, военна помощ, дипломатическа работа. И съм заета с това.
 
Историците подлагат на критика Версайския контракт, който на процедура постави завършек на Първата международна война. И по този начин, желая да ви попитам: съгласни ли сте, че тогава Германия е била третирана незаслужено? Тогава тя в действителност загуби 20% от територията. Ще проработи ли на доктрина тази скица на Версайския контракт в тази ситуация с Русия и Украйна, ще нанесе ли вреди или в противен случай ще бъде от изгода?
Разбира се, Версайският контракт, който постави завършек на Първата международна война, стана може би, мога да кажа това, причина за идната война. Защото Първата международна война не спря, не завърши през 1919 година, а продължи до 1945 година И ние трябваше да научим уроците на историята.

Но отново: каквото е, си е. Ние сме в разгара на ужасна война, в която умират почтени хора, цивилни. Това е война, в която Русия се пробва да унищожи страната им, тъй като не може да завоюва. Затова през днешния ден би трябвало да помислим по какъв начин можем да сложим завършек на тази война, с цел да запазим териториалната целокупност и суверенитета на страна, която е нападната без основателна причина. И тогава ще забележим. Както споделих, би трябвало да държим вратите отворени за всеки кротичък развой, който е в сходство с тези правила.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР