(Nikos Kazantzakis in his Aegina house study, during the Nazi

...
(Nikos Kazantzakis in his Aegina house study, during the Nazi
Коментари Харесай

Умът вика, обяснява, доказва, възразява. Но „Мълчи, ум, да чуем сърцето!“ ♥ КАЗАНДЗАКИС

(Nikos Kazantzakis in his Aegina house study, during the Nazi occupation of Greece)

Синът

Циркулират в кръвта ми родителите ми, единият - див, недопечен, начумерен, майка ми - нежна, благодушна, свята; нося ги през целия си живот, никой от тях не е починал, до момента в който съм жив аз, ще живеят и те в мен и ще се мъчат, всеки в противоположна посока, да направляват мисълта и действията ми. И през целия си живот съм се борил за едно нещо: да ги помиря, единият да ми даде силата си, а другият - нежността си, и раздорът посред им, който непрестанно избухва вътре в мен, да се трансформира в сърцето на сина им в единодушие.

Всичко, което попадна в детското ми схващане, се запечата в него толкоз надълбоко и го поех толкоз жадно, че не мога да се наситя, и в този момент на старини, да си го напомням и да го изживявам отново; припомням си с безпогрешна акуратност най-първия си допир с морето, с огъня, с дамата и с дъха на света.

Ето моя първи спомен в живота: дотътрих се, лазешком, на прага; още не можех да заставам прав; с блян, със боязън подадох меката си глава на открито, на открит въздух на двора. Дотогава гледах през стъклото на прозореца, само че не виждах; само че в този момент освен гледах, видях за първи път света; смайващо представление! Малката градинка на двора ми се струваше безкрайна; жужене на хиляди невидими пчели, опияняваща миризма, топло слънце, гъст като мед, въздухът блестеше, като че ли беше изпълнен със саби, и измежду сабите пристъпваха към мен инсекти с пъстроцветни неподвижни криле, изправени, като ангели. Изплаших се, изпищях, очите ми се изпълниха със сълзи и светът изчезна.

Друг път, помня, един мъж с остра, бодлива брада ме взе на ръце и ме отнесе на пристанището. Колкото повече наближавахме пристанището, толкоз по-ясно чувах по какъв начин един звяр реве и въздиша, като че ли заплашваше или като че ли беше ранен; а аз се опасявах, мятах се в ръцете на мъжа, желаех да избягам и пищях като птица. Изведнъж - остра миризма на рожкови, на катран и гнили цитруси. Целите ми глъбини се разтвориха, с цел да я поемат, и запращяха. Подскачах и пърхах измежду косматите ръце, които ме носеха, и след един завой на пътя - какъв беше този звяр, каква прохлада, каква безкрайна въздишка - цялото море, тъмносиньо, кипящо, единствено шумове и миризми, се изля разпенено в мен; рухнаха меките ми слепоочия и главата ми се извърши със смях, солен въздух и боязън.

А по-късно си припомням една жена, наша съседка, Аника; млада майка, пухкава, младоженка; дълги руси коси, огромни очи; аз ще да съм бил на към три години; нея по здрач си играех на двора, градината ухаеше на лято. Жената се наведе, взе ме, сложи ме на скута си и ме прегърна, а аз затворих очи, притиснах се към разтворената й пазва и душех тялото й. Топло благоухание, гъсто, възкисела миризма на мляко и пот, дъхтеше младоженското тяло, а аз я вдишвах премалял, вкопчен в изпънатата гръд. И внезапно ми се зави свят, стана ми лошо; а съседката се уплаши, смъкна ме и ме сложи сред две саксии с босилек, цялата изчервена. И от този момент не ме сложи в никакъв случай повече на скута си, гледаше ме с огромните си очи, доста нежно, и се усмихваше.

А през една лятна нощ седях отново на двора ни, на столчето си. Помня, подвигнах очи и видях, за първи път, звездите. Скочих и завиках ужасяващ: „ Искри! Искри! “ Като безконечен пожар ми се стори небето, и дребното ми тяло изгаряше в него.

Такъв беше първият ми допир със земята, с морето, с дамата, със звездното небе. И до момента даже, в най-съкровените мигове на живота си, със същия неизменим боязън, както когато бях дете, изживявам тези четири страшни детайла. И освен тогава, и през днешния ден даже, усещам, че изживявам надълбоко - колкото най-дълбоко могат душата и тялото ми - тези четири детайла, когато съумея да изпитам същото учудване, боязън и наслада, които те породиха в мен като дете. И тъй като това бяха първите сили, които, осъзнато от мен, овладяха душата ми, и четирите се сляха неотделимо в мен и образуваха едно цяло. Сякаш това е едно и също лице, което единствено сменя маските си. Когато виждам звездното небе, то ми наподобява ту като цъфнала градина, ту като тъмно и рисково море, ту като безмълвно, обляно в сълзи лице.

И още нещо: всяко мое неспокойствие, всяка моя концепция, и най-абстрактната даже, е формирана от тези четири първоначални елемента; и най-метафизичният проблем приема в мен материално тяло, топло, като дъха на море, и на земя, и на човешка пот. Словото, с цел да стигне до мен, би трябвало да се трансформира в топла плът. Само тогава разбирам, когато мога да помириша, да видя и да докосна.

Освен тези първи четири до момента, надълбоко въздействие върху душата ми оказа и едно инцидентно събитие; инцидентно ли? Страхливецът разум, който трепери да не изтърве някоя безсмислица, та да се накърни достолепието му, назова с такива боязливи, благоразумни, неопределени слова това, което е некадърен да изясни. Ще да съм бил четиригодишен и за Нова година татко ми ми направи подарък, „ добра ръка “, както споделяме в Крит - един въртящ се глобус и едно канарче. Затварях вратата и прозорците на стаята си, отварях клетката и пусках канарчето на свобода; а то беше привикнало да каца върху земното кълбо и да пее. По цели часове; а аз, затаил мирис, го слушах.

Струва ми се, че тази доста елементарна преживелица, повече от всички книги и всички хора, с които по-късно се срещнах, оказа въздействие върху живота ми. Години наред обикалях ненаситно света, поздравявах и се сбогувах с всичко, и усещах, че главата ми е земно кълбо, а върху мозъка ми е кацнало едно канарче и пее. Описвам с детайлности детската си възраст не тъй като очарованието от първите мемоари е толкоз огромно, а тъй като в тази възраст, както и в сънищата, една привидно незначителна преживелица разкрива, по-добре от всевъзможен психичен разбор по-късно, без труфила, същинския нравствен образ. И защото изразните средства през детската възраст или в съня са доста елементарни, и най-сложните вътрешни полезности се отърсват от всичко ненужно и остава единствено тяхната същина.

Мек е мозъкът на детето, нежна е плътта му, слънцето, луната, дъждът, въздухът, тишината, всичко се стоварва върху него, бухнало тесто е той, и те го месят. Детето гълтам ненаситно света, приема го в недрата си, асимилира го и го трансформира в дете.

Помня, постоянно седях на прага на къщата ни, слънцето грееше, въздухът пареше, в една огромна къща в махалата мачкаха грозде, целият свят миришеше на шира, а аз затварях блажено очи, протягах ръце с разтворени длани и чаках; и Бог идваше; до момента в който бях дете, в никакъв случай не ме излъга, идваше, дете и той като мен, и поставяше в ръцете ми играчките си - слънцето, луната, вятъра. „ Подарявам ти ги - казваше ми той, - подарявам ти ги, поиграй си с тях; аз си имам други. “ Отварях очи, Бог изчезваше, само че в ръцете ми оставаха играчките му.

Притежавах, само че не знаех това, не го знаех, тъй като го изживявах, всемогъществото на Бога; сътворявах както си желаех света. Меко тесто аз, меко тесто и той. Помня, от всички плодове, когато бях дребен, най-вече обичах черешите; хвърлях ги в кофа с вода, навеждах се и им се любувах - черни или червени, хрупкави, незабавно ставаха по-големи, щом потънеха във водата; само че когато ги изваждах, виждах, за огромно мое отчаяние, че се смаляваха; затварях тогава очи, с цел да не ги виждам по какъв начин се смаляват, и ги пъхах, такива големи, каквито ми изглеждаха, в устата си.

Този малък факт разкрива цялостен един способ, посредством който схващам действителността, даже в този момент, на старини; пресъздавам я, върша я по-светла, по-хубава, по-прилягаща на задачата ми. Умът вика, изяснява, потвърждава, възразява; само че един глас се надига в мен: „ Мълчи, разум, да чуем сърцето! “ - вика му той; кое сърце? Същността на живота, безумието; и сърцето стартира да пее.

„ Не можем да променим действителността - казва един мой обичан византийски мистик; - нека тогава променим окото, което гледа тази реалност. “ Това правех, когато бях дете; това върша и в този момент в най-творческите мигове на живота си.

Какви чудеса са, в действителност, окото, ухото, мозъкът на детето, по какъв начин гълтам ненаситно този свят и се изпълват! Птица с червени, зелени, жълти крила е светът; и какъв брой я гони детето, с цел да я хване!

Действително, нищо не наподобява толкоз доста на божието око, колкото детското око, което за първи път вижда и сътворява света. Хаос е бил преди този момент светът, всички твари, животни, дървета, хора, камъни, са прекосявали безсистемно пред детското око, не пред него, вътре в него, всичко, форми, цветове, гласове, миризми, светкавици, и то не е можело да ги закрепи, да ги подреди. Светът на детето не е изработен от тиня, та да издържи, изработен е от облак, пресен ветрец повява от детските слепоочия и светът се сгъстява, разрежда се и изчезва. Също по този начин, преди Сътворението, ще да е прекосявал пред божието око и хаосът.

Слава Богу, живо е още в мен, пъстроцветно, шумно, свежо, това привидение от детските ми години; то поддържа мозъка ми недокоснат, непокътнат от покварата и не разрешава да увехне и пресъхне. То е свещената капка от живата вода, която не ми дава да умра. Когато пиша и желая да приказвам за морето, за дамата, за Бога, склонявам глава на гърдите си и се ослушвам, с цел да чуя какво споделя детето вътре в мен, то ми диктува, и в случай че ми се случи да се доближа някак със слова до тях и да опиша за тези велики сили - морето, дамата, Бога - на детето, което е още живо в мен, дължа това. Ставам още веднъж дете, с цел да мога да виждам с девствени очи, постоянно за първи път, света.

От: „ Рапорт пред Ел Греко ”, Никос Казандзакис, Αναφορά στον Γκρέκο, 1961,, изд. Ентусиаст
Снимки: protothema.gr, KAZANTZAKIS PUBLICATIONS

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР