(Николай Зографов в ателието си) Когато преди 26 години Николай

...
(Николай Зографов в ателието си) Когато преди 26 години Николай
Коментари Харесай

Луксът като емоция ~ Ювелирните произведения на „Зографов и син”

 (Николай Зографов в ателието си)

Когато преди 26 години Николай Зографов взема решение да се посвети на своето тънко изкуство, той не допуска, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, актьори и известни персони от целия свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, трансформирайки предметите в същински творби на изкуството.

Самата фамилия Зографови има своята многовековна впечатляваща история. Прадядото на Николай, Божин-Еманоил Стимений Зограф, е взел участие в изографисването на базиликата „ Свети Петър ” в Рим, а през днешния ден артистичният дух и фамилните обичаи не престават своя поход във времето, приобщавайки към работата брачната половинка му Тициана и синът Любомир.

Семейната компания „ Зографов и наследник ” е профилирана в планиране и направа на първокласни дарове, сътворени с изключителна грациозност и финес към детайлите. Водени от желанието да подарят незабравимо чувство на своите клиенти, Зографови творят великолепие в разнообразни форми и за разнообразни мотиви. От ритуални бокали за вино, подобаващи за женитба, кръщене и причестяване, до превъзходни съдове, принадлежности и чаши за ракия, уиски и шампанско, творбите им следват благородната линия на своята задача – да доставят приятност и да основават страсти.

 (Ръчно направен обреден бокал с инкрустирани синтетични камъни подходящ за ритуални мотиви (венчавка, кръщене, причестяване и други ритуални събития)

 (Ръчно направен обреден бокал с инкрустирани синтетични камъни подходящ за ритуални мотиви (венчавка, кръщене, причестяване и други ритуални събития)

 (Ръчно направен обреден бокал с инкрустирани синтетични камъни подходящ за ритуални мотиви (венчавка, кръщене, причестяване и други ритуални събития)

Злато, сребро, мед и екзотична дървесина раждат тази вълнуваща хореография от точност, майсторство, достоверност и разкош. Тициана Зографова споделя, че комбинацията сред живия материал – дървото и благородния метал, е най-трудна за осъществяване. „ Дървото диша непрекъснато, а металът не се трансформира. И е доста мъчно да се измисли такава технология, че двете да бъдат постоянно дружно, да не се разделят, да не се получават даже фини пролуки посред им. Третирането на дървото се прави по специфична технология, потвърдила качествата си във времето. Синът ни Любомир обогати фамилния бизнес с доста нови хрумвания, модели, модерно виждане, мурафет и технологии. ”

Любомир Зографов споделя, че през годините най-търсените им творби се трансформират, само че водещ постоянно остава мотивът за подарък. И готовността, дружно с клиента да обсъдят всеки подробност, който ще придаде уникалност на бъдещото произведение и ще достави наслаждение на своя адресат. „ Стремим се да бъдем неповторими и да предложим качество. За нас е значимо приключеният артикул да основава позитивна страст. Затова всичко е съобразено с желанието на клиента, с цел да почувства, че това е предопределено и е основано особено за него. Затова способства и самата опаковка – подаръкът е съпроводен с тънко железно обръщение, документ за достоверност, чифт ръкавици и напътствие по какъв начин да се употребява. Всяка направа носи истинския щемпел на „ Зографов и наследник ”.

 (Чаша за шампанско направена от сребро и позлата)

 (Комплект чаши за шампанско, направени от сребро и позлата)

 (Детска чаша, направена от сребро проба 950, подобаваща за: подарък при кръщене, раждане на дете, рожден ден и други)

 (Детска чаша, направена от сребро проба 950, подобаваща за: подарък при кръщене, раждане на дете, рожден ден и други)

Говорейки за хората, които могат да оценят и да си разрешат техните първокласни творения, Любомир споделя, че всички те са доста разнообразни. Сред най-верните им клиенти има лекари, политици, юристи, брокери, високопоставени предприемачи – хора с усет, които ценят изкуството на ръчната направа, качеството и лукса, и имат по-висок стандарт на живот. Онова, което прави усещане в последно време е засиленият интерес на експертите от ИТ бранша, които освен правят оценка достолепията на скъпите творби, само че и раздвижват античността с нови истински хрумвания. „ Обади ни се клиент, който имаше предпочитание да му изработим сребърна кана – напълно изчистена и минималистична. Заедно обсъдихме по какъв начин си я показва и най-после елементарното канче с капак, познато на всички ни от едно време, се трансформира в елегантна сребърна кана за вода. Така нормално се раждат новите ни модели – с желанието и концепцията на клиента ”, споделя Любомир Зографов.

В основата на този първокласен бранд тупти сърцето на изкуството, трансформирало първичния мурафет по евакуиране на благородните метали в идеален акт. Всички творби на „ Зографов и наследник ” са задоволително изящни, с цел да бъдат сложени на почетно място в дома, само че на драго сърце се употребяват в всекидневието – технологията, по която са направени разрешава това. Много от тях са основани да задоволяват „ нездравословни ” привички – да отпивате от чаша от орехово дърво, до момента в който златото предлага първокласно леговище на кехлибареното уиски, е освен прелестно, само че и красиво. Любителите на тютюна и пурите могат да открият заслужен аксесоар за своята тънка просвета, цялостна с ритуали.

 (Комплект кана и чаша за вино, направени от дърво „ орех “ и позлата)

 (Комплект кана и чаша за вино, направени от дърво „ орех “ и позлата)

 (Юбилеен комплект за уиски, направен от дърво „ орех “ и позлата)

 (Чаша за уиски направена от застарял дъб и позлата)

Ювелирните творби на Зографов и наследник от дълго време са прекрачили границите на България, подарявайки парченце от богатото ни културно завещание на света. Реплики на превъзходните антични съдове от Рогозенското богатство и тракийската могила „ Голяма Косматка ”, през днешния ден са владеене на висши политически водачи, президенти, аристократични особи, дипломати, светила в науката и изкуството, артисти.

Специално за фондация „ Център за световен разговор и съдействие “  на президента Петър Стоянов (1997-2002), „ Зографов и наследник ” създават наградите, връчени на американския президент Бил Клинтън, актрисата и дипломат на Добра воля на Организация на обединените нации Анджелина Джоли и първенеца по шахмат Анатолий Карпов.

Извън протокола, скъпите съкровища на Зографови намират своя нов дом надалеч в Япония, Австралия, Филипините и Съединени американски щати. Антични, модерни, патинирани или съвършени до искра, те носят духа на достоверното изкуство и парченце от душата на своя занаятчия – като подарък за вечността.

 (Ръчно направен бокал за вино. Подходящ за църковни ритуали (венчавка, кръщене, причастие); подарък във връзка персонален празник или годишнина от значимо събитие; самопризнание за професионален успех; подарък за спомен от сътрудници или приятели)

 (Ръчно направен бокал за вино)

(Комплект чаши за чай или кафе, направен от сребро и позлата)

Вижте повече на:
www.zografovart.com
www.instagram.com
www.facebook.com
www.pinterest.com
www.plus.google.com

Снимки: Любомир ЗОГРАФОВ

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР