Николай Василев*Съвместно управление (коалиционно, експертно, програмно, наречете го както искате)

...
Николай Василев*Съвместно управление (коалиционно, експертно, програмно, наречете го както искате)
Коментари Харесай

Има две възможности да не изпадне България в дълбока конституционна криза

Николай Василев*

Съвместно ръководство (коалиционно, експертно, програмно, наречете го както искате) или смяна на изборната система са единственият късмет България да не изпадне в дълбока конституционна рецесия. Достатъчно е единствено да погледнем резултатите от последните два парламентарни избори:

Октомври 2022 година април 2023 г

ГЕРБ-СДС 67 69 +2 депутати.
ПП-ДБг (общо) 73 64 ‒9 депутати.
Възраждане 27 37 +10 депутати
Движение за права и свободи 36 36 еднакъв брой депутати.
Българска социалистическа партия 25 23 ‒2 депутати.
Има Такъв Народ 0 11 +11 депутати.
Бълг. напредък 12 0 -12 депутати.

Ако през октомври 2022 година ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България имаха дружно 140 депутати, през днешния ден имат дружно 133. Шести поред избори през лятото могат да доведат до състояние, когато и дружно няма да имат 121 депутати. Така и " огромна коалиция " сред тях ще стане непостижима. Ще се превърнем в президентска република, която на всеки 5-6 месеца организира парламентарни избори...

Има ли други вероятни решения на рецесията?

Една от опциите е смяна на изборната система. Има Такъв Народ влязоха в политиката със поръчката за въвеждане на мажоритарна система, само че въпреки през 2021 година ГЕРБ да поддържа концепцията и дружно с Има Такъв Народ да имаха болшинството да я прокарат, партията на Слави Трифонов би отбой! Очевидно задачата ѝ беше да всее безпорядък о да обезпечи преизбирането на Румен Радев. Възможно ли е новият парламент да направи сходна смяна?

Не е несъмнено до каква степен сходна смяна ще докара до вероятни малцинства. Ако резултатите са сходни на тези от октомври 2022 година или април 2023 година евентуално ГЕРБ. Политическа партия и Демократична България, и Движение за права и свободи ще са единствените показани в Народно събрание. " Възраждане " и дребните партии може би ще останат отвън Народното събрание.

Друга допустима промяна на изборния закон предлага ГЕРБ. На първата политическа мощ да се даде бонус. Но остава въпроса за какво на първата. Може гласувалите за дребните партии да намират втората за по-приемлива. Възможно е, в случай че никоя партия или коалиция не събере нужните 121 мандата, да се планува провеждането на балотаж, на който гласоподавателите да преценяват на първата или на втората партия или коалиция да дадат бонус, задоволителен да получат 120 депутати. Но следователно би трябвало да се отстрани 4% преграда. Така на първи тур жителите ще гласоподават кой да ги съставлява в Народно събрание, а на втори тур - кой да ръководи.

Винаги ще имаме една партия или коалиция, която ще е на ръба на безспорното болшинство, само че и голям брой дребни партии, представляващи разливни обществени групи ще намерят място в Народното събрание.

Ако ГЕРБ и Политическа партия и Демократична България не намерят общ език за образуване на общо ръководство, то най-добре да седнат и да се договорят за смяна на изборния закон, по този начин, че на следваните избори да имаме устойчиво болшинство!

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР