Николай ТИШЕВ е роден през 1975 г. в Бургас. Завършил

...
Николай ТИШЕВ е роден през 1975 г. в Бургас. Завършил
Коментари Харесай

Николай ТИШЕВ: Бургас се нуждае от нов модел на управление

Николай ТИШЕВ е роден през 1975 година в Бургас. Завършил е СА " Д.А.Ценов " в Свищов, компетентност финанси и обезпечаване. Работил е като изпълнителен шеф на пристанище Бургас. Бил е общински и регионален ръководител на Българска социалистическа партия. Член е на Народно събрание на партията. Тишев е народен представител в 44-ото Народно заседание от ПГ " Българска социалистическа партия за България ", определен от 2 МИР-Бургас. Член е на комисиите по превоз, осведомителни технологии и известия и по вероизповеданията и правата на индивида. Семеен, с две деца.

" В обществения пакет на " Визия за Бургас " сме планували понижение на таксата за детски градини и тласъци за всяко новородено дете "

- Г-н Тишев, какво ви предизвика и стимулира да се кандидатирате за кмет на Бургас?

- Причините да се впусна в конкуренцията за кмет на община Бургас са доста, само че една от главните е, и ние от Българска социалистическа партия от дълго време сме го декларирали, че градът ни има потребност от нов вид и нов модел на ръководство, което да трансформира Бургас от град, който не дава огромни вероятности за развиване, в град на растежа. Ние сме за ръководство, ориентирано към жителите, към решаването на техните действителни проблеми. Най-големият капитал на Бургас са хората, а големият капацитет на бургазлии остава необработен.

- Наричат Бургас " витрината на ГЕРБ ". Как оценявате ръководството на морския град през последните 4 години?

- Практика на актуалната локална власт е да концентрира запас главно в централната градска част, до момента в който крайните комплекси, кварталите и селата остават в нежелано положение. Голям проблем е и пътната инфраструктура. Например основната улица на Сарафово, който е прочут летен курорт, в посока от центъра на север, е извънредно амортизирана. На доста места няма тротоари и коли, велосипедисти, пешеходци, майки с колички се движат по платното. Подобно е положението на инфраструктурата и в доста други квартали и селата.

Има проблеми и с контрола, който общината прави при множеството ремонтни действия на частни компании, нарушаващи пътните настилки, след което остават неравности на пътната инфраструктура.

Бургас има проблеми и с чистотата на въздуха. Улиците в града не се мият, без значение че общината заделя много пари за тази активност от бюджета си.

Не би трябвало да се пропуща и фактът, че целият административен потенциал на общината е концентриран в процеса на асимилиране на европейско финансиране и реализирането на инфраструктурни планове с еврофондове. Това финансиране основава краткотрайна претовареност, а построената инфраструктура не носи добавена стойност. В същото време общината не работи по привличането на огромни стратегически вложители, които да вложат средства в индустриални мощности и по този начин да обезпечат вероятност за 50-60 година напред. Това ще е в голяма поддръжка и за локалния дребен и междинен бизнес.

- Един от главните проблеми и на Бургас е неналичието на вероятност и ниските приходи. Кои са другите проблеми, които вашите съграждани споделят с вас по време на срещите си с тях?

- Да, към неналичието на вероятност и ниските приходи, бих добавил и " бягството " на младите от Бургас. Всъщност, моят град не прави изключение от главните проблеми, които тревожат всички българи. Това са слабите благоприятни условия за трайна претовареност, неналичието на опция за високообразованите хора. За 12 години в града се наляха доста европейски и държавни средства. Направиха се доста неща, само че главният проблем остава - виталният стандарт не се е повишил. Напротив, 3000 души са напуснали общината за последните 8 години.

Нужна е смяна и в системата за абонаментните карти за пътешестване в градския превоз, тъй като таблицата за тях е усложнена. Не виждам смисъл да се разделят пенсионерите на над 65- и на над 70-годишни. Недоволството против модела на ГЕРБ си пролича и от сполучливите резултати на Българска социалистическа партия в Бургас на европейските избори и въобще през последните 3 години. Това се дължи на положителната ни организация и работа - да, само че и на покачващото се неодобрение.

- Какви са вашите хрумвания за смяна на Бургас и възстановяване на живота на неговите поданици?

- В продължение на близо година ние от Българска социалистическа партия представяхме пред жителите на Бургас своите съществени цели за развиването на града ни под формата " Визия за Бургас ". Акцентите могат да се търсят в 5 съществени посоки: икономическо развиване на града, включително благоустрояване, което да способства това развитие; обществен пакет, обучение и здравеопазване; публичен ред и сигурност; нова умна транспортна система.

Ето за какво нашите старания ще са ориентирани към повишение на приходите в общината плюс стимулиране на претовареност за висококвалифицирани експерти. Това включва нов метод към вложители и работодатели на територията на община Бургас, привличане на бизнес, който желае да влага във високотехнологични производства. Въобще всичко това, което сега локалната власт не прави. За да остане един младеж в града, откакто приключи образованието си, той би трябвало да има вероятност за професионално развиване, както и тласъци да сътвори семейство и да се откри трайно в Бургас.

Има проблем с прекосяването на жителите през КАТ, тъй като това се случва сега на няколко стадия и коства много време, а по този начин хората се изнервят. Бих предложил за това да се закупи специфичен терминал, който ще облекчи обслужването. ГЕРБ дадоха обещание в предизборната си акция през 2015 година да облагородят подлеза на бул. " Захари Стоянов " в комплекс " Меден рудник ". Мандатът изтича и до момента нищо там не се е случило. Важно е оборудването да бъде включено в употреба, с цел да може хората, живеещи в региона, да го употребяват, защото булевардът е много претрупан и прекосяването по него крие риск.

В обществения пакет на " Визия за Бургас " сме планували понижение на таксата за детски градини; финансови и нефинансови тласъци за всяко новородено дете на работещи и обезпечени родители на територията на общината - еднократна помощ от 1000 лв., бебешка кутия с всичко належащо за първите месеци на детето, понижени локални налози на родителите с деца до 18 години, платени стажове за приключили висше обучение бургаски младежи в общинската администрация и общинските сдружения.

- Какви са вашите послания към гласоподавателите? Защо би трябвало да поддържат претендентите на левицата?

- Моето обръщение към съгражданите ми е " Аз, Николай Тишев, в качеството ми на претендент за кмет на община Бургас и листата с претенденти за общински съветници от Българска социалистическа партия сме: " С ясна Визия за Бургас - за по-добър живот в общината ".

Надявам се идната предизборна акция да бъде положителна и всички претенденти да излязат с градивни оферти, сред които бургазлии да имат избор. Моделът, в който се атакуват съперници или се акцентират дефекти на ръководещите, е несъответстващ към действителността. От един претендент за кмет се изисква да слага пред жителите решения на актуалните проблеми или оферти. Това би била потребна акция, с почитание към гласоподавателите. Празните нападки и рецензии са популизъм.

Листата ни е доста добре подбрана, с специалисти, хора със стаж и умения и за първи път доста младежи до 40 години. Вярвам, че ще имаме мощен резултат. Призовавам бургазлии да ме поддържат и да гласоподават за претендентите за общински съветници на левицата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР