Николай М. Ваньов, Финансов експерт Коронавирусът и ефектите от него

...
Николай М. Ваньов, Финансов експерт Коронавирусът и ефектите от него
Коментари Харесай

Седмицата бе силна за рисковите активи

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Коронавирусът и резултатите от него не престават да са съществена тематика за интернационалните пазари на държавен дълг. След като настроенията в края на юни бяха по-скоро минорни, до момента в който страхът от втора вълна на пандемията се засилваше, през първата седмица на юли станахме очевидци на оптимизъм както в упованията, по този начин и в икономическите данни.

В Съединени американски щати данните за безработицата изненадаха със доста по-бързото възобновяване на пазара на труда от предстоящото, като нормата на безработицата за юни се намали. Въпреки това анализаторите и пазарните участници не не помнят, че развиването на пандемията в Страната на неограничените благоприятни условия продължава да е най-сериозно в световен мащаб. Въпреки това седмицата бе мощна за рисковите активи, до момента в който трежъритата означиха известно оттегляне. Доходността по десетгодишната емисия се увеличи с 4 базисни точки до 0.682 %.

То на източната страна на Атлантическия океан също наблюдавахме растежи на доходността по главните излъчвания - при книжата на страните от ядрото на еврозоната. Позитивната изненада там пристигна от показателя, измерващ упованията на мениджърите в производството и услугите, който се увеличи ненадейно. В същото време коронавирусът наподобява под по-добър надзор, в сравнение с в Съединени американски щати. На този декор най-голяма волатилност наблюдавахме при немските бундове, чиято рентабилност при десетгодишна емисия се увеличи с цели 6.9 базисни точки до минус 0.413% през седмицата. Десетгодишните френски ДЦК видяха растеж на доходността от 3 базисни точки до минес 0.097 %.

Книжата на периферните страни от валутния съюз откриха поддръжка в по този начин формиралата се обстановка, като десетгодишните италиански задължения бяха измежду най-търсените от вложителите. На седмична база доходността по тях означи спад от 5.5 базисни точки до 1.236 %. Доходността по испанската емисия в този матуритет завърши седмицата без смяна на равнища от 0.463 %.

Британските джилтове последваха общия тренд и без съществуването на особени вести от Острова през миналата седмица, доходността по десетгодишната емисия се увеличи с 3.1 базисни точки до 0.202 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР