Николай М. Ваньов,Финансов експерт Срещата на монетарния борд на Европейската

...
Николай М. Ваньов,Финансов експерт Срещата на монетарния борд на Европейската
Коментари Харесай

Разнопосочни новини стимулираха разпродажбите на дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Срещата на паричния ръб на Европейската централна банка (ЕЦБ) бе съществена за съвсем всичко, което се случи на интернационалните пазари на държавен дълг през миналата седмица. Бидейки първата такава от поредност с малко или повече неразбираем излаз, тя предложи на вложителите доста волатилност в четвъртък, когато след първичното оповестяване на понижението на главните лихви с 10 базисни точки до минус 0.50% и нова стратегия за количествени удобства с отворен край, видяхме спадове в главните лихви. Малко по-късно обаче, по време на изявлението на отиващия си президент на институцията Марио Драги, чухме на няколко пъти апела за по-сериозни фискални тласъци. Макар и не толкоз изненадваща и даже не толкоз вест, това бе ясна индикация за пазарите, че от ЕЦБ не могат да създадат кой знае какъв брой повече в плоскостта на паричните тласъци. В петък сутринта това бе доказано и от члена на борда на ЕЦБ и гуверньор на австрийската централна банка Робърт Холцман, който съобщи, че е срещу количествените удобства, давайки глас на недоволството на страните от ядрото на еврозоната против тези политики.

Така откакто стана ясно, че едва ли от ЕЦБ ще приложат кой знае какъв брой нови парични тласъци и при идното ново управление на Кристин Лагард, вложителите започнаха съществени разпродажби на държавни дългови бумаги. Десетгодишният немски бунд (германски ДЦК) видя седмичен растеж на доходността от 15.1 базисни точки до 0.489%, до момента в който приходът по сходните по матуритет френски ДЦК се увеличи с 14.3 базисни точки до минус 0.200 %.

По-добрите приходи на книжата на страните от периферията на еврозоната, дружно с опциите, въпреки и неразбираеми, за разширение на фискалните тласъци, дадоха поддръжка за страните от Южна Европа. След следващата седмица на стесняване на спредовете (разликата сред цена "продава " и цена "купува "), италианските десетгодишни бумаги приключиха седмицата при приход до падежа от 0.918% и растеж от 4.4 базисни точки. Доходността при испанските бумаги, с падеж през 2029 г,. се увеличи с 8.4 базисни точки до 0.254 %.

Допълнителен тласък за разпродажбите на държавни дългови бумаги бяха и новините, идващи от Съединени американски щати. Въпреки че президентът Тръмп се намира в зона на Туитър мечти за негативни лихви, от Фед сякаш към този момент удържат на тирадите в обществените мрежи. В същото време се наблюдаваше някакво, въпреки и неразбираемо и мощно спекулативно, придвижване по фронта на комерсиалната война с Китай, което бе изтълкувано като позитивен знак. Така рисковите активи още веднъж бяха най-търсени през седмицата, до момента в който доходността по трежъритата се покачиха. В десетгодишния матуритет американските бумаги приключиха при приход от 1.806% и растеж от 14.5 базисни точки.

След тоталния безпорядък при започване на седмицата с пророгацията на Народното събрание (спиране на работата му за известно време), във Англия обстановката сякаш е спокойна. Опозицията сякаш съумя да блокира Брексит без договорка най-малко на този стадий, а след следващото отсрочване на напускането на Европейски Съюз най-вероятно ще станем очевидци на избори на Острова. Тази глътка пресен въздух, както и неналичието на парламентарни сесии през идващите пет седмици, доведоха до повишение на рисковия вкус на вложителите, като доходността по десетгодишните джилтове се покачиха с 20.1 базисни точки до 0.704 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР