Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди

...
Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди
Коментари Харесай

Баневи съдят за тормоз Иван Гешев и заместниците му за 60 000 лв.

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и упорстват да получат 60 000 лева обезщетение от основния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, написа "Сега ".
Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от напън, те се хвалят и с неприключили каузи, измежду които и това против Баневи. Това е надменно корист с права и нарушаване на презумпцията за невиновност, считат Баневи.
"Този иск изобличава юридическата мизерия и моралната неплатежоспособност на управлението на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия правосъден съвет, който позволява такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат управителни позиции макар условието на закона всеки магистрат да има високи профисионални и морални качества ", разяснява пред "Сега " юристът им Екимджиев.
Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен халюцинационен епистоларен род " и Баневи напълно неоснователно са забъркани в него. В писмото си Гешев се оплаква от напън и тормоз от другите управляващи и сочи аргументите - многото каузи против "известни олигарси ".
Прокурорското писмо изрежда делата против Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група ".
Според Баневи подтекстът, в който са сложени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси " и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи ". Според тях и като ги назовават "отговорни " за закононарушения, това се равнява на отговорни, т.е. наказани с финален правосъден акт, какъвто против тях няма. И това нарушава презумпцията, че са почтени.
"Визираните правонарушения предизвикват на ищците мощен стрес и фрустрация, както и следващо мъчително отчаяние и загуба на доверие в активността на българската правоохранителна система ", се споделя в исковата молба на Баневи. Според нея в продължение на повече от 3 години те "са цели на злостна пропагандна акция от страна на прокуратурата ". Екимджиев напомня, че през октомври м.г. Баневи към този момент осъдиха България в Страсбург за това, че като началник на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.
"По-малко от 3 месеца след решението на Европейски съд по правата на човека, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи управителни длъжности в българската прокуратура, заедно афишират пред 67 интернационалните организации и страни, че Баневи са "... виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група... ", се споделя още в исковата молба.
И се добавя, че българският Наказателно-процесуален кодекс разрешава на прокуратурата без правосъден надзор да упрекна и да внесе обвинителен акт против всекиго за всякакво закононарушение. И това надали се знае от всичките 67 получатели на писмото. "Дори при очевидна корист с власт, проверяващите у нас не носят лична отговорност за непозволените обвинявания, а основният прокурор, както е открито в Решението на Европейски съд по правата на човека по делото "Колеви против България ", не може да бъде разследван даже когато има съществени данни, че е забъркан в ликвидиране ", пишат Баневи до съда.
Според тях прокуратурата може безнаказано и безотговорно да упрекна всекиго във всичко, с цел да може обществено да го демонизира, а те за следващ път са обект на прокурорски тормоз.
"Странният театрален род на прокурорската тъжба изрично не постанова нито споменаването на имената на Баневи, нито изчерпателно изброяване на недоказаните закононарушения, за които те, съгласно прокурорите, са "отговорни ", нито квалифицирането им като "олигарси ". Ето за какво компрометиращите ищците данни, част от които са създадени от самата прокуратура, а други са предмет на провесен углавен развой, публикувани от ищците до 67 получатела по целия Свят, не преследват законна цел, в отбрана на публичен интерес ", се споделя в исковата молба.
"Вредата е съпричинена от шестимата ответници, настоящи в съгласие и преднамерено, а не непринудено и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали опция умерено да редактират текста на писмото, тъй че правата на Баневи да бъдат съобразени ", изяснява се в исковата молба по какъв начин е избран размерът на търсеното обезщетение от Гешев и зам.-главните прокурори Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР