Николай Банев, който е пословичен с отказа си да плаща

...
Николай Банев, който е пословичен с отказа си да плаща
Коментари Харесай

Олигархът Николай Банев върна 10 млн. дългове – спаси имението в София

Николай Банев, който е легендарен с отхвърли си да заплаща каквото и да е – от заплати и осигуровки на служащите си, през дължими налози на страната, та до дребни сметки за поправки или услуги, този път по насила е надмогнал себе си. Оказва се, че скандалният олигарх тихомълком е платил свои отговорности за над 10 милиона лв..

Както се споделя, бълха го ухапала. Да напомним, че Банев къта в швейцарските си сметки стотици милиони, изкарани от десетките приватизирани фабрики, който през годините източи брутално и наряза за скрап, написа „ Уикенд “.

С платените милиони, Банев съумява да си резервира резиденцията си в столичния квартал „ Бояна ”, известна в бизнес средите като Мавзолея. Палатът със застроена повърхност от 720 квадрата разполага с над 12 декара парк и лична хеликоптерна площадка. Обзавеждането наподобява ултра кичозно, даже и по стандартите на родните чалга баровци.

Реклама

В стремежът си да се изкара като част от елита, някогашния комсомолски функционер пръска над 100 000 лева единствено за сребърни вилици и лъжици. Парите са платени в миг когато хилядите служащи в заводите му мизерстват поради неплатени с месеци заплати. Отделно е другата домакинска посуда – чаши, чинии, фруктиера, завивка за маса и други съдове. Естествено, всичките са от обичаната на мутри и новобогаташи марка „ Версаче ”. Само каната за вода на одиозното семейство Баневи коства 900 лв..

След като през 2019 година прокуратурата най-сетне прогледна за безобразията на олигарха и му повдигна обвиняване за пране на пари, куп кредитори събраха храброст да си изискат дължимото. Начело бе Национална агенция за приходите, която след 3 години безучастие, ненадейно се сети, че има да взема над 900 000 лв.. Претенции към Николай Банев предявиха БДЖ и даже „ Софийска вода ”, откакто богаташът години наред цялостни басейна си в „ Мавзолея ” на облага. Оказа се, че олигархът е „ не запомнил ” да заплати няколкото хиляди лв. за поръчаните около ремонта на резиденцията водопроводни тръби.

Всъщност, листата с кредиторите заема няколко страници. След като многочислени подкани да заплати не дават никакъв резултат, палата на Баневи, която се води благосъстоятелност на компания „ Партнърс комерс ”, е запориран през март 2019 година Частен правосъден реализатор благодарение на ченгета разруши вратата, с цел да опише намиращите се вътре мебели, бижута, облекла и други движимости на самозабравилата се фамилия. Насрочен бе и търг, като началната цена единствено за постройката беше 5 788 107 лева без Данък добавена стойност.

По информация на „ Уикенд ”, претенденти да купят резиденцията на Банев не са липсвали. За това и олигархът, нетипично за него, е заставен да развърже кесията си. Едно по едно, той стартира да изплаща отговорностите си към десетките кредитори. Последното заплащане в размер на към 3 милиона лв. е направено преди няколко месеца, настояват осведомени.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР