Никола Стамов искал от тях да му платят половината от

...
Никола Стамов искал от тях да му платят половината от
Коментари Харесай

Измамник взе парите на десетки българи за апартаменти в Поморие и Приморско

Никола Стамов желал от тях да му платят половината от сумата, а след това изтривал профилите си във Facebook

Десетки българи изгубиха спестяванията си поради нова машинация с жилища чартърен на морето. За това алармираха фенове на Нова телевизия, станали жертва на схемата, която за задачата употребява подправени разгласи за почивки в обществените мрежи.

Миналото лято десетки също останаха без мечтаната почивка, напомня водещата на „ Здравей, България “ Мира Иванова. 

Жертвите на измамника са платили капаро, с цел да предплатят лятната си отмора в апартамент на морето. Комуникацията се правила през телефон и чатове, а парите се превеждали в сметка в система за електронни заплащания. Вместо дълго чаканата отмора, пострадалите оставали с празни ръце, защото обявите се изтривали, а връзката с мъжа, представящ се за Никола, прекъсвала, споделя репортерът Георги Георгиев.

Преди дни Гергана Стефчева търси апартамент чартърен на морето за лятната си отмора с приятелки. Във Фейсбук група попада на атрактивна оферта за квартира в Поморие, оповестена от името на Никола Любенов.

„ Хареса ми, тъй като предлага тристаен апартамент с панорама към морето, който бил на 200 метра от централния плаж. Пуснах на мои приятелки линк, с цел да видят, защото бе много атрактивна цената. Става въпрос за 110 лв. за вечер “, споделя тя. 

След като компанията харесва жилището - Гергана се свързва с мъжа от обявата.

„ Писах му във Facebook персонално известие, с цел да го запитвам за повече детайлности. Човекът незабавно реагира. Отговори ми “, прибавя дамата.  

„ Собственикът даде тел. номер. Уговорихме се за дати, за които апартаментът бил свободен, само че изиска 50% от цялата сума за капаро “, сподели пък Тиха Мутафчиева.

Мнимият притежател на жилището обаче желае парите да бъдат преведени не по банка, а през система за електронни заплащания, защото апартаментът не бил регистриран като туристически обект и не плащал налози. Освен това той предизвестил дамите да реагират бързо, защото свободните дати бързо се изчерпвали.

„ Трябваше да му преведем сумата от 440 лв. и поискахме банкова сметка. Той сподели, че апартаментът не се заявява “, споделя Гергана. 

Това усъмнява дамите, само че за малко.

„ От обявата ставаше ясно, че индивидът е на възраст над 60 години, а този, с който приказвах имаше глас на по-млад мъж. Това ме усъмни. Предположих, че може да е сина му. Той беше прекомерно безапелационен. Каза даже да изпратим човек, с цел да да види жилището “, споделя Николета Христова.

Няколко дни по-късно Гергана се пробвала да написа на измамника, само че се оказва, че е изтрил профила си във Facebook. Веднага започнахме да звъним, само че телефонът му е изключен. 

„ Освен нас има още най-малко 20 души, излъгани по същата скица. Платили са си за отмора на море и се оказало, че няма да се реализира “, прибавя тя. 

Сред пострадалите са фамилии от цялата страна. Сред другите жилища, предлагани от Никола, е жилище в Приморско. Обявата е оповестена в други фейсбук групи от различен профил. Измамените от нея са десетки. 

Апартаментът беше доста прекрасен – първокласен, с две спални пространства, споделя Верка Калъпчийска, която също е измежду излъганите. 

„ Позвъних на посочения телефон. Въпросният Никола подвигна и се договорихме за девет нощувки “, споделя Любомир Петров.

Въпреки че обявите са оповестени от разнообразни профили, сметката, на която би трябвало да се изплати капарото, е на името на един и същи човек – Никола Стамов. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР