Никога в най-новата ни история не е имало случай, когато

...
Никога в най-новата ни история не е имало случай, когато
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков към новите депутати: Не претупвайте законодателството. Повече отговорност към България

Никога в най-новата ни история не е имало случай, когато да бъдат издигнати четири кандидатури за ръководител на Народното събрание. Това е прекомерно необичайно, тъй като постоянно водещата политическа мощ предлага ръководител.

Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Огнян Герджиков, ръководител на 39 Народно събрание (5 юли 2001 – 4 февруари 2005 г.) и длъжностен министър-председател (27 януари – 4 май 2017 г.).
Огнян Герджиков, който е професор по право в СУ „ Св. Климент Охридски “, е доайен измежду ръководителите на най-висшия законодателен орган в страната. Той е най-възрастният измежду останалите живи ръководители на Народното събрание.

„ Двете първи кандидатури на Росен Желязков, повдигнат от ГЕРБ-СДС, и на Никола Минчев, препоръчан от „ Продължаваме промяната “, са доста мощни, те са положителни адвокати. Нормално е претендентът на водещата политическа мощ Росен Желязков да бъде подложен на гласоподаване “, сподели проф. Герджиков.

Той не изключи сходен казус с издигането на толкоз доста кандидатури да се случва за пръв път изобщо в парламентарната ни история. „ Ако първите две могат да бъдат преглътнати, тъй като са издигнати от водещите политически сили, оттова нататък е меко казано неуместно “, разяснява някогашният ръководител на Народното събрание.

Според него огромният брой претенденти е предвестител на това, че доста мъчно ще се реализира консенсус в 48 Народно събрание.

Освен конституирането на Народното събрание и избирането на държавно управление, другият значим проблем, пред който ще се изправят депутатите е приемането на бюджет за идната година.
„ Най-важното, което би трябвало да бъде свършено е Законът за Бюджета. С оглед на инфлационните процеси би било извънредно затормозяващо да нямаме нов бюджет и да останем със остарелия. Освен това би трябвало да се одобряват няколкото закона за приемане на европейските пари, от които България абсолютно има потребност. Ще се веселя, в случай че депутатите свършат тези неща по метод, че да вървим напред “, сподели проф. Герджиков.

Той прикани народните представители да не претупват законодателството. „ Много болен проблем е качеството на законодателната работа. Действа се аматьорски и е безусловно неприемливо. Това не са празни приказки, доказателство е самият парламент, който непрестанно трансформира законите, които приема. Не мислят какво вършат “, съобщи проф. Герджиков.

Той пожела на новоизбраните народни представители да проявят по-голяма отговорност на фона на множеството рецесии, пред които е изправена страната ни.

„ Повече отговорност към България! Партийните ползи са на второ място, на първо е България. Ако не проумеят това, просто не стават за депутати “, безапелационен е проф. Огнян Герджиков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР