Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване.

...
Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване.
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Защитавам българския интерес

Никога не съм отказвал да приема президент по негово гледище. Когато министър-председателят реши да предложения президент, институционалният разговор изисква това да бъде в съгласие с мен преди тази покана, а не бъда уведомяван за към този момент подхванати стъпки. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден в отговор на въпрос за това била ли е съгласувана с него визитата в България на украинския президент Володимир Зеленски. В тази обстановка най-лесното беше да не организирам такава среща, само че това не е добър сигнал за България и към триста хиляди българи в Украйна, акцентира президентът Радев. Държавният глава изрази очакване Министерският съвет да съблюдава обикновените правила на протокола и в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани.

Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други страни, съобщи президентът по отношение на позицията си против даването на оръжие за Украйна от Българската войска и добави: „ Въпросът е чии ползи пазят политици от Народното събрание и от държавното управление, явно в доста случаи не българските ". Президентът Радев подсети, че през октомври предходната година е отказал да подпише план на декларация за незабавна поддръжка за участието на Украйна в НАТО с ясния претекст, че приемането на Украйна в Алианса преди установяването на дълготраен мир значи война сред НАТО и Русия. Същите тези мои гневни критици тогава, в този момент внезапно трансформираха мнението си и одобриха моята теза, уточни президентът и добави: „ Големият проблем е в това, че ръководещите нямат свое мнение и своя позиция. А национално виновното държание изисква да имат такава “.

Редно е ръководещите да оправдават своите искания за единение и за бистрота, като разгласят какви оръжия имат намерение да дават на Украйна, уточни президентът, помолен за коментар на поетия от българското държавно управление ангажимент при срещата с украинския президент. Президентът Радев изрази безпокойството си от взетото единствено за един ден решение от Народното събрание, което разрешава на Министерския съвет да изпразни складовете с военновременни ресурси на Българската войска. „ Колкото и сега да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени доста бързо, това не е правилно. Тези процеси лишават години “, съобщи президентът и даде образец с Германия, където процесът по запълване на опразнените от ресурси хранилища ще завърши към 2030 година

Не бива да се вършат илюзии, че скоро България ще има ново въоръжение, което да пристигна с нови ресурси от муниции, съобщи още президентът Радев. По думите му години наред редица държавни управления са нехаели за модернизацията на Българската войска, а тя изисква политическа воля, доста средства и време. Държавният глава прикани ръководещите да бъдат доста деликатни по въпросите, които засягат националната ни сигурност и акцентира, че със скоростното евакуиране от Народното събрание на програмата за капиталови разноски на Министерството на защитата, както и на документа за състава на военновременните формирования, се погазват плановете на военната експертиза за това от какви количества въоръжение и муниции има потребност Българската войска.

На въпрос по отношение на декларираната подготвеност от държавното управление да продаде двата реактора за АЕЦ „ Белене “ президентът попита на съображение на коя енергийна тактика за развиването на България е взето това решение за един ден и на съображение на какви планове и разбори. „ Управляващите би трябвало да сложат на масата всички варианти за развиването на нуклеарната ни енергетика и тогава да вземат такива решения “, акцентира президентът Радев. Държавният глава уточни, че служебното държавно управление е открило тясно съдействие с Франция, а персонално той е провел диалог с президента Макрон в Брюксел, вследствие на което Франция е изпратила към България меморандум за развиване на плана „ Белене “ като европейски план с водещата роля на френската страна. Затова, по думите на Румен Радев, в реда на нещата е, когато се вземат решения, които засягат ориста на този план, ръководещите да прегледат всички благоприятни условия за развиването на нуклеарната ни енергетика, с цел да се знае кой, по кое време, на каква цена и при какви правила на сигурност може да строи нови блокове в АЕЦ „ Белене “ или „ Козлодуй “ и тогава да се взимат решения за предоставяне, пласиране или подаряване на нуклеарните реактори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР