Никога досега темата за храненето не е била толкова актуална

...
Никога досега темата за храненето не е била толкова актуална
Коментари Харесай

Ипократис Пападимитракос: Функционалните напитки отразяват най-новите тенденции в храненето при борбата с COVID-19

Никога до момента тематиката за храненето не е била толкоз настояща и гореща, както през последната година, белязана от коронавирус. Да, храненето, готвенето и фотосите на храна не са спирали да преобладават в обществените мрежи, само че особеното в новата наклонност е, че тя е фокусирана върху осъзнатото здравословно хранене.

Според известния диетолог Ипократис Пападимитракос най-отчетливата наклонност в храненето в днешно време е големият интерес към здравословното хранене и по-точно целенасоченото търсене на съответни здравословни изгоди от обособените храни и питиета. Трендът ще се задържи още дълго, твърди той, и се базира на изследване на новаторската платформа за пазарни изследвания в областта на храненето Tastewise, съгласно което през 2021 година ще отчетем засилено търсене на храни и питиета, съдържащи комбинации от нутриенти за усилване на имунитета и възстановяване на настроението. Става дума за функционалните храни и питиета, които с изключение на хранителна стойност имат и издирван позитивен резултат върху една или няколко функционалности на организма, като по този метод оказват удобно влияние върху човешкото здраве.

По данни на Tastewise:

ползата и търсенето на потребителите към храни и питиета, повишаващи имунитета, нараства с 23% всеки месец от края на 2020 година;

ползата към храни и питиета, съдържащи съответни витамини и минерали, се повишава със 7%;

ползата към храни и питиета, удобни за здравето на червата, е по-висок с цели 40% по отношение на миналата година;

ползата към храни, допринасящи за справяне със напрежението и напрежението или най-общо казано към „ храни за въодушевление ", пораства общо с 18,6%.

Проучването е извършено в Съединени американски щати, само че Ипократис Пападимитракос удостоверява, че наклонността е годна и за България, доколкото той се натъква на нея в своята процедура през последната година. С една дума – всички търсят храни и питиета, допринасящи за избрани функционалности в организма им.

Пазарът у нас (както и по света) реагира бързо на тази нужда с появяването на новаторски артикули, измежду които и функционални питиета с българска натурална минерална вода. Функционалните води в действителност проправят пътя на ново потомство хидратация, в което незаменимите качества на минералната вода са обогатени с потребни за организма витамини и детайли и прелестен, тонизиращ настроението усет. Основните им преимущества са да способстват за попълването на недостига на витамини, минерали и други потребни субстанции на фона на ниската консумация на зеленчуци и плодове, както и да подкрепят вярната хидратация наред с водата, изключително за хора, които не обичат и не могат да се научат да пият задоволително вода.

***

Функционалните води против най-масовите нездравословни хранителни привички

Докато функционалните храни към този момент са част от менюто на множеството хора, то функционалните питиета занапред стартират да навлизат на българския пазар.

Ипократис обръща внимание на обстоятелството, че като съветник по хранене постоянно среща клиенти, които споделят: " Искам да се храня здравословно, само че не обичам да пия вода и да хапвам зеленчуци ". Положителната наклонност тук е засиленият интерес към здравословното хранене, само че за жалост ползата и разбирането на изгодите от здравословното хранене не са задоволителни, с цел да променим внезапно нездравословните си хранителни привички. А едни от най-често срещаните нездравословни хранителни привички съгласно експерта са:

потреблението на дребен брой и лимитирани по тип зеленчуци;

Масово хората употребяват най-много 5 типа зеленчуци на седмична база (по данни за питателните привички на над 15 000 души в България). Това несъмнено не е задоволително, с цел да си набавим всички нужни за здравето ни витамини и минерали.

незадоволителната консумация на вода;

Консумирането на 1,5-2 литра вода дневно се оказва сложна и даже неизпълнима задача за огромен % от хората. Ползите от достатъчната консумация на вода са известни на всички, само че все пак доста хора пропущат да пият нужните към 8 чаши вода на ден. Когато тялото получава нужната за естественото си действие вода, то ще в съвършен баланс и противоположното.

Най-доброто, което можем да създадем за здравето си съгласно диетолога, е:

да се храним уравновесено и разнообразно с качествена храна в умерени количества;

да одобряваме задоволително количество вода;

да почиваме пълноценно.

За доста от нас през днешния ден осъществяването на горните три условия е мъчно. И тук идва мястото на функционалните води, основани в отговор на потребностите на потребителите, поучава Ипократис.

Ползи от функционалните питиета

Всяка напитка, която способства за потреблението на целесъобразните количества вода и ни оказва помощ да попълним недостига си на съответни на витамини и минерали, без да вреди на здравето ни, има място във всяко здравословно меню. Като прибавим към тези качества на функционалните води и способността им да дават отговор навръх актуалните потребности на потребителите за повишение на имунитета и настроението, изгодата от тях става още по-търсена и огромна. Разбира се, добре осведомените консуматори сигурно ще прочетат деликатно етикета със съставките на определената напитка, с цел да знаят какви потребни витамини и детайли съдържа, както и дали има захар или подсладители. Изборът към този момент е огромен и постоянно може да се открие по-здравословен вид – да вземем за пример вместо със захар със стевия, както и без изкуствени оцветители.

Имунитетът: в центъра на вниманието и след COVID-19

Прогнозата на Tastewise е през 2021 година да следим засилено търсене от страна на потребителите на храни и питиета, които съдържат съответни комбинации от нутриенти, допринасящи за усилване на имунитета и възстановяване на настроението.

Кои са тези нутриенти?

Относно мощния имунитет – потвърдената ефикасна композиция от витамини и минерали е селен, цинк и витамин B + уравновесено хранително меню.

„ Мога ли да подсиля отбраната си против вируси и настинки? " е въпросът, който ни вълнува изключително мощно в последната година. Отговорът за наслада е: " Да. Можем ".

Достатъчно е да се храним вярно, да се смеем повече и да сме спокойни.

Така е, само че не е толкоз елементарно, колкото звучи... Сега е по-важно от всеки път да поддържаме в отлична форма естествените защитни сили на организма си. Да, никоя храна или хранителна добавка не може да ни защищити 100% или да ни излекува от който и да е вирус, само че уравновесеното хранене и набирането на нужните витамини и минерали разрешава на имунната ни система да работи безпогрешно. А това ни е нужно.

Относно възстановяване на настроението универсална рецепта няма, само че е потвърдено, че храненето, оскъдно на витамини и потребни хранителни субстанции, може да докара до безпокойствие, тревога и меланхолия. Някои от най-важните витамини и минерали за поддържане на нервната система и положителното въодушевление са витамините от групата B (B3 или ниацин, B6, B12 и B9 или фолиева киселина), разяснява Ипократис.

Ниацинът и фолиевата киселина усъвършенстват функционалностите на нервната система, което има директно отношение както към преодоляването на депресията, по този начин и на доста болести, свързани с тази значима система. Дефицитът на тези два витамина от B-групата несъмнено могат да повлияят отрицателно върху спокойствието и " здравите нерви ". А минерална вода, обогатена с някои от упоменатите комбинации от витамини и минерали, би подкрепила и улеснила набирането им, като в това време ще способства за положителната хидратация на тялото.

Функционалните води несъмнено са артикул, който дава отговор на потребностите на актуалните консуматори, акцентира Ипократис и признава, че е любопитен с какви комбинации от витамини и минерали ще ни изненадат. Като цяло функционалните води имат място в здравословното меню и в случай че приятният им усет и добавените витамини и минерали ви оказват помощ да пиете повече от жизненоважната течност, не се тормозете да го вършиме, поучава той и прибавя: „ Но не очаквайте от тях чудеса за здравето или фигурата си и не се доверявайте на маркетинговите трикове, изключително в случай че някоя функционална вода твърди, че ще ви помогне да детоксикирате тялото си, да се излекувате от съответна болест или да отслабнете. “

***

За Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос е един от водещите консултанти по хранене в България с над 20 години опит. Методологията му се отличава с психологическия му метод към диетите и отслабването. Помогнал е на повече от 15 000 души да реализират и задържат мечтаните килограми, като открият своето „ обикновено “ хранене и го трансфорат в табиет.

Ипократис е първият диетолог в България, който заприказва за " обикновено хранене ". Индивидуалният метод към всеки клиент и забележителният триумф на неговите способи му завоюваха огромна популярност. Заговори се за " ИПОлогоя " или " Методът на Ипо ". През 2012 година излиза и книгата му " ИПОлогия на храненето ", където Ипократис показва един изцяло нов метод към диетите и битката с килограмите. През 2014 година излиза допълнено издание на книгата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР