Никога досега не е имало по-голям риск да се заразиш

...
Никога досега не е имало по-голям риск да се заразиш
Коментари Харесай

Наистина ли Омикрон протича по-леко? Опасен ли е за децата? Какви са симптомите?

Никога до момента не е имало по-голям риск да се заразиш с ковид, само че и в никакъв случай до момента рискът от тежко протичане на заболяването за имунизираните не е бил толкоз дребен - по този начин немската вирусоложка Сандра Цизек обобщава обстановката с новия вид на ковид Омикрон. И експертът по интензивна медицина и пулмолог от Хамбург доктор Щефан Клуге акцентира, че при Омикрон рискът от хоспитализация е доста по-нисък спрямо разновидността Делта. Той показва, че при всички възрастови групи този риск спада с над 50%. " А това е добра вест ", споделя Клуге, представен от вестник " Ди Велт ". Действително новият вид на ковид докара до рекорден растеж в болестите в редица европейски страни. В Германия през последното денонощие бяха регистрирани рекордните над 200 000 новозаразени. Във Франция от дни има по над 300 000 нови случаи на денонощие.

Защо при Омикрон инфекцията протича по-леко?

В подкаста " Coronavirus Update " на немския обществено-правен канал NDR с водеща вирусоложката Сандра Цизек се цитира изследване от Калифорния, съгласно което при приетите в болница пациенти с Омикрон по-рядко се постанова да бъдат обдишвани и по-рядко попадат в интензивни отделения. Тя обобщава проучване на свои американски сътрудници, което към момента не е публично доказано от други експерти. Според данните в него, приетите в болница с Омикрон пациенти прекарват към 3-4 дни по-малко в болница, в сравнение с инфектираните с Делта. Учени от Хонконг допускат какви биха могли да бъдат аргументите. Според техните наблюдения този вид се популяризира доста по-слабо в белия дроб. В съпоставяне с предходните разновидности на ковид, при Омиркон репликацията на вируса се случва 10 пъти по-бавно, настояват те.

Но съгласно учени от Франкфурт други механизми също могат да играят сериозна роля, осведоми " Шпигел ". Клетъчните опити са посочили, че Омикрон е изключително сензитивен към така наречен интерферонов отговор на организма - повече, в сравнение с Делта, оповестяват от Университетската болница във Франкфурт на Майн. Интерфероните са част от имунната система - протеини или гликопротеини, които имат най-вече антивирусен резултат. " Очевидно за разлика от Делта, Омикрон не може да попречи на засегнатите кафези да създават и освобождават интерферон ", споделя Мартин Михаелис от Университета в Кент, който работи дружно с учените от Франкфурт. Интерфероните осведомят останалите кафези за инфекцията. Те съставляват неспецифичния имунен отговор - т.е. доста бърза, въпреки и по-малко точна реакция на имунната система против даден патоген, изяснява Михаелис, представен от " Шпигел ".

Пазят ли ни имунизациите от Омикрон?

Бустерните дози играят значима роля за лекото протичане на Омикрон, считат специалисти. Те не ни защищават безусловно от заразяване, само че пазят от тежко протичане на заболяването при положение на зараза, акцентира " Ди Велт " и цитира данни от Съединени американски щати, съгласно които над 90 % от приетите в болница през последните седмици пациенти с COVID-19 не са имунизирани. Лекарите предизвестяват, че хората без ваксина несъмнено са изложени на по-голям риск от тежко протичане на заболяването, както и от пост Коронавирус. Леко протичане не постоянно обаче значи изцяло безвредно. Типичните признаци при инфекцията с Омикрон са хрема, кашлица, болки в гърлото и главоболие, изяснява пулмологът Щефан Клуге. Загуба на усета и обонянието са рядко срещани - за разлика от предходните разновидности на вируса. Вирусоложката Сандра Цизек пък показва, че инфектираните хора, даже и да не са съществено заболели, могат да бъдат доста по-тежко наранени от зараза с Омикрон, в сравнение с от " банална хрема ". Тя предизвестява, че никой не може да бъде сигурен за самостоятелното протичане на болестта. Приемането на Омикрон за леко заболяване или пък умишленото заразяване е неверно, акцентира тя.

Трябва ли възрастните да се тормозят от Омикрон?

Учените към момента не могат да стигнат до безапелационни изводи по отношение на протичането на заболяването при имунизирани лица. Но при здрави младежи рискът от тежко протичане на Омикрон е доста невисок - изключително при съществуването на имунизационна отбрана, споделя доктор Клуге. Но той акцентира, че това се трансформира с възрастта. " Известно е, че най-силният рисков фактор за съществено заболяване е възрастта ". Рискът от летален излаз се усилва с всяко десетилетие. За хора със съществени съпътстващи болести като рак, сърдечно-съдови или белодробни проблеми, инфекцията също може да бъде извънредно рискова, изключително в случай че не са имунизирани.

Как се отразява Омикрон на децата?

Експертите допускат, че при децата инфекциите с ковид като цяло са по-малко сериозни, показва " Ди Велт ". Това се дължи на обстоятелството, че имунната система на децата се напасва по-добре и вирусът постоянно се обезврежда още в горните дихателни пътища, споделя педиатърът Йорг Дьоч. Той цитира данни от американско проучване, съгласно което при децата под 5 години рискът от хоспитализация при Омикрон е три пъти по-малък, в сравнение с при зараза с Делта. Друг експерт по педиатрия - Якоб Маске - разказва обстановката в своя кабинет по този начин: Повечето позитивно тествани деца са " изцяло здрави и нямат никакви признаци ". те се представяли в кабинета му поради позитивните проби от учебното заведение, а не поради здравословни недоволства. Някои от инфектираните деца имали хрема, кашлица, температура или проблеми със стомашно-чревния тракт. При Омикрон обаче като цяло признаците са по-леки, в сравнение с при Делта. И при децата обаче може да има случаи на тежко протичане на заболяването, споделя Дьоч. Те са рядко срещани, само че може да се стигне и до затруднения, свързани с кръвни съсиреци. При децата обаче това се следи доста по-рядко, в сравнение с при възрастните, твърди Йорг Дьоч.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР