Ники Хейли казва, че ако обвиненията на Тръмп са верни, това е „невероятно опасно за нашата национална сигурност“

...
Бившият посланик на ООН Ники Хейли каза в интервю за
Коментари Харесай

Бившият посланик на ООН Ники Хейли каза в интервю за „Face the Nation“, че ако новите обвинения, отправени срещу бившия президент Доналд Тръмп са верни, „това е невероятно опасно за нашата национална сигурност.“

Хейли, кандидат за републиканската президентска номинация, не каза дали самата тя вярва на Министерството на правосъдието, но обеща, че ако тя стане президент, тя ще го "почисти отгоре".

„Ние искаме справедливост, американският народ иска прозрачност, изхвърлете всичко и ни оставете да решим“, каза Хейли пред модератора на „Face the Nation“ Маргарет Бренън.

добави три нови обвинения в престъпления срещу Тръмп по делото, включващо документи със секретни маркировки, открити в неговия курорт Мар-а-Лаго във Флорида.

Новото подаване твърди, че на два пъти през 2021 г. Тръмп е показал секретни документи на хора в своя голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси.

През юли същата година Тръмп показа документ, описан в обвинителния акт като "презентация относно военна дейност в чужда държава" и маркиран като СТРОГО СЕКРЕТНО/НОФОРН пред група писатели, които не са притежавали разрешения за сигурност. Тръмп го описа пред писателите като "план за атака", изготвен за него от Министерството на отбраната. CBS News съобщи, че документът от юли е меморандум на Министерството на отбраната относно военните планове за нападение над Иран.

През август или септември същата година Тръмп показа представител на своя комитет за политически действия, който не е имал проверка за сигурност секретна карта, свързана с военна операция, според обвинителния акт. Тръмп каза на представителя, че не трябва да го показва на представителя и че представителят не трябва да се приближава твърде много.

Когато попитана от Бренан дали би приложила всички закони относно класифицирана информация като президент, Хейли каза „абсолютно“.

„Знаеш ли, когато бях в Обединените нации, там бяха наистина строги правила за това как се борави с класифицирана информация", каза Хейли. „И мисля, че това, което видяхме, е, че трябва да има инструкции, когато президентът също си тръгва.“ Хейли беше посланик на Тръмп в ООН в САЩ от 2017 г. до 2018 г.

Когато Бренан попита Хейли за две от новите точки за възпрепятстване в обвинителния акт, свързани с предполагаемите усилия на Тръмп да накара директора по информационни технологии в Мар-а-Лаго изтри записа от охранителна камера, поискан от федерално голямо жури, каза Хейли, „нищо от това не звучи добре.“

„Няма значение дали си републиканец или демократ“, Хейли казах. „Не трябва да изтривате нищо, освен ако нямате какво да криете. Но всички трябва да бъдат третирани по един и същи начин.“

Хейли също подчерта желанието си да „продължи напред“ и да спре да обсъжда множеството обвинения срещу Тръмп на федерално и щатско ниво, сравнявайки настоящата ситуация с помилването на Ричард Никсън от президента Джералд Форд.

„Ще ви върна към Никсън и Форд“, каза Хейли. „Мисля, че едно от нещата, които трябва да разгледаме, не е какво е в най-добрия интерес на президента, а какво е в най-добрия интерес на страната.“

Хейли каза преди в радио интервю, че тя би била „склонна“ да помилва Тръмп, като същевременно добави, „наистина е преждевременно в този момент, когато той дори не е осъден за нищо.“

„Не можем да продължим да живеем с обвинения и съдебни дела и отмъщение от миналото", каза Хейли. „Трябва да започнем да вървим напред. Американците не говорят за тези обвинения.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР