Никарагуа обяви в петък, че преустановява дипломатическите си отношения с

...
Никарагуа обяви в петък, че преустановява дипломатическите си отношения с
Коментари Харесай

Защо Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Нидерландия и с ЕС

Никарагуа разгласи в петък, че прекратява дипломатическите си връзки с Нидерландия, което аргументира с това, че " интервенционистката и неоколониална " европейска страна е " обидила и продължава да наскърбява никарагуанските фамилии ".

Всъщност повода е, че Нидерландия отхвърля да финансира строителството на една болница.

От Манагуа бе изпъден и посланикът на Европейски Съюз, тъй като прикани страната да освободи политическите пандизчии.

" Достойно е за жалост, че Никарагуа избра да отговори непропорционално на едно сериозно обръщение във връзка демокрацията и човешките права... Скъсването на дипломатическите връзки е изключителна и прекомерно необикновена мярка. Това не е желанието на Нидерландия ", каза представителят на министерството на външните работи във връзка решението на Никарагуа.

В отговор на неуспеха на плана за финансиране на болничното заведение, без друго замразен от 2018 година, Никарагуа употребява определенията " интервенционистка " и " неоколониална " по адрес на Нидерландия - преди да пристъпи към преустановяване на дипломатическите връзки.

Хага отвърна, че нееднократно е предупреждавала своя сътрудник поради " утежняването на ситуацията с демокрацията и човешките права ", само че Манагуа не се е съобразила с това.

" Нидерландия разисква с европейските си сътрудници по какъв начин да отговорим на това решение на Никарагуа ", посочи Хага. 

В Никарагуа живеят към 100 нидерландски жители, демонстрират данни на нидерландското външно ведомство, което съобщи, че " държи под око " обстановката и може " при нужда да промени изискванията за пътувания ".

По-рано тази седмица никарагуански публични лица оповестиха посланика на Европейския съюз за " личност нон грата ", след като предходната седмица по време на Общото заседание на Организация на обединените нации делегация на Европейски Съюз прикани Манагуа да освободи политически пандизчии.

По-късно стана известно, че посланикът на Европейски Съюз Бетина Мушайт към този момент е напуснала Никарагуа.

Властите също по този начин обявиха, че страната няма да одобри новия дипломат на Съединени американски щати, което подхрани напрежението сред президента Даниел Ортега и интернационалната общественост, показва Ройтерс. 

В петък президентът Даниел Ортега отхвърли да одобри посланика на Съединени американски щати Хюго Родригес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР