Ние сме щастлива нация с джаджи, но благодарение на тях

...
Ние сме щастлива нация с джаджи, но благодарение на тях
Коментари Харесай

Технологични иновации, които влияят на природата на нашите мозъци

" Ние сме щастлива нация с джаджи, само че с помощта на тях ставаме по-глупави, а не по-умни ", тези думи са много настоящи през 21 век, само че те са били написани още през 1977 година, когато са се появили първите фотоапарати за мигновени фотоси. Компютърните новаторски технологии оказват въздействие върху нашата работа, взаимоотношението с други хора, изобщо върху целия ни живот. Последните изследвания демонстрират, че те въздействат и върху метода ни на мислене.

Различните механически нововъведения са създали ненужни избрани привички, които са били наложителни за хората преди.

Ето няколко образеца за това по какъв начин някои от техническите нововъведения въздействат на индивида

GPS

Използването на GPS устройства може да повлияе на развиването на мозъка. Три изследвания, извършени от откриватели от Университета " МакГил " демонстрират, че потреблението на такива устройства се отразява нeгативно на мозъка в по-напреднала възраст. Хората може да имат проблеми с паметта и пространствената ориентировка. Компютърна томография на мозъка открила, че решаването на пространствени задания задейства хипокампуса - област, която е виновна за паметта и пространственото усещане. Ако човек разчита на GPS, то хипокампуса не действа интензивно. Учените считат, че злоупотребата с GPS може да докара до недоразвитост на хипокампуса и болести, които са сходни с заболяването на Алцхаймер .

Калкулаторът

Преди не беше задоволително потреблението на калкулатори в класната стая. Днес калкулатора е неразделна част от образователния развой, а осъществяването на калкулации с него води до обстоятелството, че хората не вникват в математическите правила . Това демонстрира проучване оповестено в British Journal of Educational Technology.

Според други изследвания обаче, калкулатора е инструмент, който дава опция на студентите да схванат основите на математиката.

Интернет

Световната мрежа обезпечава достъп до голямо количество от информация. Но информативен поток с подобен размер въздейства върху вниманието на индивида и неговия умствен развой.

В проучване отдадено на този въпрос, се споделя: " Ние с подготвеност одобряваме загубата на централизация на вниманието и привършване на нашите умствени качества поради... информацията, която получаваме. " Резултатът е, че човешкият мозък не може да обработи информацията, която получава, защото му се предлага " нова лакома порция " и стартира да се " задъхва ".

Смартфонът

Смартфоните от ден на ден и повече ръководят живота на индивида, оставяйки някои елементи на мозъка ни неактивни . Резултатът - влошена памет и скорост на обработка на информацията. В момента учените могат единствено да допускат, по какъв начин в последна сметка ще въздействат смарт телефоните на човешкия мозък след 10-15 години.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР