Ние сме поели тежки задължения да ограничим производството от въглища

...
Ние сме поели тежки задължения да ограничим производството от въглища
Коментари Харесай

Експерт: Ограничаването на производството от въглища с 40% означава внос на скъп ток след 2026 г.

" Ние сме поели тежки отговорности да ограничим производството от въглища със забележителен % - 40%. Това ще докара до доста затруднено състояние за обезпечаване на вътрешния електроенергиен баланс след 2026 година в страната, ще би трябвало да разчитаме на импорт. А вносът в района е на доста висока цена. "

Това сподели за БНР Антон Иванов, който е специалист от Българския енергиен и минен конгрес.

" В момента всичко е политическа приложимост. Иначе, обратно във времето – още 2020 година, още в първия вид на ПВУ, който беше показан от Томислав Дончев, имаше ангажимент – при други условия, да бъдат затваряни блокове на въглища. Тогава това беше обвързано с създаване на централи на природен газ, " добави Антон Иванов.

" От ГЕРБ имат учредения да сигнализират, тъй като импортираното най-сетне предложение ни задължава, без да е ясно дали ще можем да създадем дейности в този къс период за компенсиране на това обвързване ", съобщи специалистът.

" Никой до момента не е подготвил и не е предложил на Европейската комисия вид за стратегически запас – механизъм за потенциали. Финландия преди дни е получила утвърждение за сходен механизъм, само че у нас не се работи по този въпрос ", разясни Антон Иванов.

" Ако няма механизъм, а подобен към момента не се планува, не е плануван, не се разисква - тези наши значими за енергийната сигурност блокове да получават поддръжка, до момента в който не работят, то това значи 1:1 затваряне на редица от мощностите в комплекса " Марица-изток ". Няма за какво да се заблуждаваме ", добави още специалистът от Българския енергиен и минен конгрес.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР